Пред Врањанцима „Пут хероја Константина Бранкушија“

У Галерији Народног универзитета у Врању отворена је документарна изложба „Пут хероја Константина Бранкушија“ двоје аутора, историчарке и теоретичарке уметности др Рајке Бошковић и уметника мр Петра Вујошевића. Према њиховим речима, поставка садржи педесетак фотографија али се ради само о три објекта, где је један објекат рађен из више углова, а то су сви они углови из којих је прилазио уметник.

Представљање споменичког комплекса Пут хероја 1937-38. Константина Бранкушија у граду Трго Жиу (Румунија), који чине пре свега монументалне скулптуре Сто ћутања, Капија пољупца и Стуб бескраја, има за циљ да укаже на један од најзначајнијих спомен обележја у историји уметности. Споменички комплекс „Пут хероја“ посвећен је херојима погинулим у Првом светском рату из регије Горж, где је рођени сам уметник.

Ауторска изложба одабрана је на излагачком конкурсу Галерије Народног музеја Врање и финансијски подржана од стране Министарства културе и информисања РС на конкурсу за 2021. годину у оквиру пројекта “Годишњи програм ГНМ Врање у 2021. години“. Изложба ће бити отворена наредних 15 дана.

Подели: