На прелазу Прохор Пчињски ухваћени држављани Грузије са преко 70 оригиналних парфема

Логику оних који имају намеру нешто да прокријумчаре није лако докучити. Понекад, бирају велике и фреквентне прелазе, јер сматрају да ће у маси путника лакше проћи неопажено, док им некад мањи прелази делују као потенцијално „лакша препрекa“.

Вероватно су се са том намером 22. новембра 2021. године, ка прелазу Прохор Пчињски, упутила и тројица грузијских држављана, напунивши пртљаг са преко 70 оригиналних парфема.
На путу ка Грузији, покушавајући да нађу најпогоднију руту за повратак, обишли су готово пола Европе, да би се на крају нашли на улазу прелаза Прохор Пчињски из правца Северне Македоније.

Цариници са тог прелаза су им поставили уобичајно питање да ли имају нешто да пријаве, али су сва тројица путника из аутомобила „Citroen“ француске регистрације, рекла да са собом носе само лични пртљаг.
Међутим, током детаљног прегледа пртљага, утврђено је да се у торбама са личним стварима налази и 70 оригиналних парфема, тоалетних вода и гелова за туширање многих познатих робних марки („Gucci“, Chanel“ „Prada“ „Bulgari“ „Burberry“ и др.), укупне вредности око 5.500 евра.

Путници су тада покушали да оправдају свој поступак рекавши да су парфеми намењени за поклон породици и пријатељима у Грузији, где се враћају из Француске у којој су били на привременом раду.
Подсећамо да према важећим прописима путници могу као део свог личног пртљага носити један парфем и једну тоалетну воду, а да све преко тога мора да буде пријављено на граници, као и да количина никако не сме да указује на то да је роба намењена даљој продаји.

Откривени парфеми привремено су задржани до окончања хитног прекршајног поступка који је против поменутих страних држављана покренут пред надлежним судом.

Подели: