Од 1. јануара значајна помоћ државе будућим родитељима

Mинистар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали најавио је данас да ће од 1. јануара наредне године паровима који добију прво дете бити исплаћивана једнократна помоћ у износу од 300.000 динара.

-Дакле, 300.000 динара за прворођено дете, а у наредном периоду ћемо изаћи са мерама и за друго, треће дете. У ову сврху, Србија се неће задуживати, нагласио је министар.
Он је, такође, рекао и да ће будући родитељи добијати и помоћ коју исплаћују локалне самоуправе и да је Влада до краја године планирала дефицит од 4,9 одсто, али да ће бити можда и испод четири.

Удео јавног дуга је стабилан, јавне финансије су снажне и здраве, тако да за ове мере нема потребе да идемо у било какво задуживање. Када се дефинишу приоритети на прави начин, а то су плате, пензије, наталитет, болнице, инфраструктура, вртићи, немамо проблем да новац уложмо у праве ствари. Упркос највећој економској кризи икада услед пандемије, Србија ће имати највећи кумулативни раст у Европи. За прва три квартала ове године имали смо раст од 7,6 одсто, ако изузмемо Ирску због мултинационалних компанија, поручио је министар.

Он је најавио и да ће исплата помоћи државе грађанима у висини од 20 евра почети 7. децембра и то прво за најстарије суграђане, а 8. и 9. децембра и за остале.

-Велику помоћ смо исплатили грађанима, привреди. Више од осам милијарди евра смо уложили у привреду и наше грађане од прошле године. Чињеница да ће 20 евра добити више од 5,5 милиона грађана говори о оправданости ове мере. Нисмо давали новац свима, него онима који су се пријавили. Драго ми је што су се скоро сви пријавили, што су веровали у своју државу. Све им је исплаћено у дан, у динар, како је и обећано. Никада до сада нисмо имали толике успехе, ни у здравству, ни у економији, нагласио је Мали.

Министар је подсетио и на то да ће пензионери у фебруару добити 20.000 динара, а од 1. јануара, како је рекао, по швајцарској формули, подижу се пензије за 5,5 одсто.

Осим тога, плате ће се повећати у просеку 7,3 одсто, а минимална зарада у Србији биће изнад 35.000 динара, што је 300 евра, нагласио је он и додао да подизање минималне зараде показује колико смо стабилни, при чему ћемо у децембру имати између 615 и 618 евра просечне зараде у Србији.

 

Извор: Влада Србије

Подели: