Промовисан Зборник докумената под називом „Злочини геноцида над Србима у Сребреници у Другом светском рату“

Удружење потомака ратника ослободилачких ратова Србије, Окружни одбор Врање, организовао је промоцију Зборника докумената под називом „Злочини геноцида над Србима у Сребреници у Другом светском рату“ у издању Философског факултета Пале, Удружења историчара „Милорад Екмечић“ и Центра за истраживање, ратних злочина и тражење несталих лица Владе Републике Српске.

Промоција је одржана у сали Саборног храма Свете Тројице у Врању, а своја излагања имали су историчари: проф.др Драга Мастиловић са Филозофског факултета Универзитета у Источноим Сарајеву, др Иван Бецић са Института за српску културу Приштина/Лепосавић и доц. др Дејан Антић са Филозофског факултета Универзитета у Нишу. Овом приликом чуло се много о страдању Срба у 20. веку, првенствено у географском крају за који се везује Зборник.

-Професор Мастиливић је главни приређивач ове публикације. Откуд идеја да говоримо о овој теми? 20. век је век страдања српског народа – истакао је доц. др Дејан Антић. – Када говоримо о страдању Срба у сребреничком крају морамo рећи да је то питање недовољно обрађено у српској историографији. Живимо у времену када се истина искривљује и на неки начин мења. Српски народ је највише страдао у 20. веку и духовно и физички. Сребренички Срби су доживели 3 таласа усташког терора – рекао је Антић.

-Мислим да смо сви ми сведоци инфлације термина. Доминирају термини попут термина: тероризам, геноцид, фашизам – рекао је др Иван Бецић и нагласио да је геноцид нешто што се везује за 20. век. -Важан корак ка дефинисању геноцида чини резолуција број 96 Гнералне скупштине Уједињених нација која је доната 2. децембра 1946. године, она је прва званично осудила геноцид као међународни злочин – рекао је Бецић.

-Посебно сам радостан не само што сам опет у Врању већ што се зборник представља управо овде. Ми већ пар година на нивоу факултета и Удружења радимо на томе да превазиђемо оно што представља највећи проблем незнање и међусобно непознавање. У овом зборнику налази се 140 докумената о страдању Срба у Сребреници у Другом светском рату. Ради се о геноциду Независне државе Хрватске над Србима, Јеврејима и Ромима, првенствено над Србима. Они који имају прилику да се упознају са садржином, нисмо секли документе и вадили оно што је нама добро. Они који буду читали ове документе имаће проблем са сном. Документи су страшни за читање и било их је страшно и приредити – рекао је проф. др Драга Мастиловић у свом обраћању.

На крају је присутне поздравио епископ врањски господин Пахомије и уручио грамате предавачима и заслужним појединцима у оквиру обележавања јубилеја 950. година манастира Преподобног Прохора Пчињског. Доц. др Дејан Антић уручио је проф. др Драги Мастиловићу реплику пуковске заставе. Представљање зборника је изазвало велико интересовање Врањанаца а присутан је био и председник Скупштине града Дејан Тричковић.

Подели: