Свечано отворен 17. међународни фестивал документарног филма ,,Документ 2021”

У Позоришту ,,Бора Станковић” у Врању вечерас је свечано отворен 17. међународни фестивал документарног филма ,,Документ 2021”, филмским остварењем ,,Плава граница“ у режији Ивана Милосављевића и копродукцији Србије и Словеније. Фестивал се одржава под покровитељством града Врања, а у организацији удружења ,,Документ 06” и Позоришта ,,Бора Станковић” у период од 22. до 24. децембра.

Фестивал је звванично отворила градска већница за културу и туризам Изабела Савић, рекавши да је ,,Документ’’ трајањем и квалитетом показао да негујемо праве вредности, као и да има публику посебног сензибилитета.

-Документарни филм, као део седме уметности, шири своју мисију која се огледа у веродостојном приказивању стварности, актуелних тема, важних збивања, људи и предела. Истовремено, представља историјско сведочанство јер се заснива на чињеницама. Веома ми је драго што ће и ове године публика у Врању бити у прилици да погледа најновије документарне филмове који су на бројним фестивалима у земљи и иностранству награђени вредним признањима. Посебан куриозитет врањског Документа је то што су на сваком од фестивала присутни гости, аутори и актери филмова. Све то су више него довољни разлози да и у годинама које долазе град Врање пружи безрезервну подршку у организовању и одржавању Међународног фестивала документарног филма ,,Документ’’ – рекла је градска већница за културу и туризам Изабела Савић.

У три фестивалска дана биће приказано 10 филмских остварења из пет земаља. Реч је о документарним филмовима новије продукције који се баве актуелним темама, занимљивим људима, дешавањима и пределима. Филмови селектовани за овогодишњи ,,Документ“ приказују се и вишеструко су награђивани на домаћим и светским фестивалима. По речима организатора, Слађана Стојановића, током фестивала, биће присутни гости, аутори и актери неких од филмова, који ће кроз разговор са публиком приближити свој рад и мисију документарног филма.

-Публика у Врању прошле године није имала прилику да види најновија документарна остварења из региона због добро познате ситуације. Покушаћемо да се врањској публици одужимо тиме што смо изабарали 10 филмова из 5 земаља, имамо и једну српско- слпвеначку копродукцију. Филмови су нови, актуелни, награђивани на многим фестивалима широм света. Тако да врањска публика може да види у исто време оно што види публика у свету – истакао је организатор Слађан Стојановић, који је оснивач ове манифестације у Врању.

На самом отварању фестивала публици су се представили и аутори и неки од актера филмова: Градимир Николић, Милена Јагодић, Љутица Богдан, Жикица Јовановић, Војкан Аранђеловић, Небојша Илић Илке. Пројекције почињу од 18 сати, а улаз је бесплатан за све заинтеросване посетиоце фестивала.

Подели: