На прелазу Прешево – Табановце резервисана трака само за камионе са робом за „Отворени Балкан“

До пре десетак година готово да није било робне размене са Албанијом. За првих 10 месеци ове године она је већ достигла 77 милиона евра. Са Северном Македонијом до краја године је реално да достигне 250 милиона евра. Још бољи резултати очекују се после споразума у Тирани, преноси РТС.

Када од 1. јануара српски камиони са робом буду кренули пут Северне Македоније или Албаније, али и обрнуто, на граници ће бити довољан сертификат добијен у лабораторији у матичној земљи. Неће више бити чекања у километарским колонама, царинских трошкова и издатака за додатне анализе.

За три до шест месеци на прелазу Прешево-Табановцe изградиће се две додатне траке од којих ће једна бити резервисана за привреду у оквиру „Отворени Балкан“. Тако се никада више неће десити да због застоја на граници пропадне роба и фирма претрпи штету.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић каже да је српски извоз у Северну Македонију порастао 15 одсто, а у Албанију 19 одсто. После потписаних споразума у Тирани на самиту „Отворени Балкан“ привредници очекују још боље резултате.

Извор: РТС

Подели: