Девети Међународни фестивал пантомиме – P(h)antomfest онлине 30. децембра

Девети Међународни фестивал пантомиме – P(h)antomfest одржаће се 30. децембра онлине у периоду од 19.00 часова до поноћи. И поред великих напора организатора да фестивал буде одржан уживо, стална промена у епидемиолошкој ситуацији и мерама у борби против пандемије током године које су се разликовале од државе до државе учиниле су да гостовање иностраних извођача буде практично немогуће без чега би одржавање фестивала уживо изгубило смисао. Због тога се фестивал одржава онлине са жељом да и у овим тешким временима уметност и пантомима осветле и улепшају животе људи и да се одржи континуитет у продукцији представа.

30. децембра у 19.00 часова линкови за гледање четири представе биће постављене на званичном сајту фестивала и на Фејсбук страници фестивала. Заинтересовани посетиоци ће моћи да у периоду од 19.00 часова до поноћи одгледају представе по свом избору.

Између осталих, биће премијерно приказана и представа пантомиме „Етиде“, у режији Трајчета Гјоргиева, настала у овогодишњој продукцији Фестивала.

У представи играју чланови Међуопштинске организације глувих и наглувих Врање и њихови гости: Ђорђе Станковић, Дуња Стевановић, Ивица Спасић, Јовица Стаменковић и Миодраг Демировић. Фестивал и ове године у потпуности остварује свој циљ тако што у представи заједно глуме чујућа и глува лица чиме се у потпуности брише разлика између њих кроз пантомиму.

Поред ове представе посетиоци ће моћи да погледају класичну пантомимску представу „Pierrot“ Александра Саше Илиева, познатог бугарског паномимичара и Гинисовог рекордера у најдужем извођењу пантомиме од 25 сати, као и комични мјузикл „Kiss“ дуа Алице ин Wондербанд који чине Ана Врбашки и Марко Дињашки, комедију о игри, флерту, зачикавању, надметању и, поврх свега, љубави између мушкарца и жене. Kомичне сцене испреплетане занимљивим и новим аранжманима познатих песама, традиционалних балканских песама као и ауторских нумера самих извођача изведене су најједноставнијим средствима – само сопственим телом и гласом. Заносно славље тонова, ритма, плеса, глуме, акробатике у савршеној хармонији.

На крају, на онлине издању деветог P(h)antomfest биће могуће да се одгледа и представа „Kабаре апсурда“ у продукцији „Stranizza“ театра из Скопља у режији Марка Нектана, познатог српског буто уметника. На овај начин посетиоци ће моћи да се упознају са буто театром, обликом јапанског театра покрета који обухвата разноврстан спектар активности, техника и мотивација за плес, перформанс или покрет, а који је настао 1959. године сарадњом два кључна оснивача Татсуми Хијиката и Kазуо Охноа.

Фестивал су ове године подржали: Министарство културе Републике Србије и Град Врање.

P(h)antomfest је покренут 2012. године са племенитом идејом да се кроз уметност, у овом случају пантомиму, у уметнички процес активније укључе глуве и наглуве особе, те да се избришу разлике које их чине скрајнутим са уметничке сцене и у друштву уопште.

Подели: