Бадње вече у Kосовској Митровици

Освећењем и паљењем бадњака, а потом и велелепним ватрометом, вечерас је у Kосовској Митровици испред храма Светог Великомученика Димитрија обележено Бадње вече – навечерје уочи најрадоснијег хришћанског празника Божића.

Вечерње је служио владика рашко – призренски и косовскометохијски Теодосије, а служби су, поред великог броја грађана, присуствовали и директор Kанцеларије за Kосово и Метохију Петар Петковић, његов помоћнк Дејан Павићевић, председник и потпредседници Српске листе Горан Ракић, Игор Симић и Славко Симић, председник Привременог органа Општине Kосовска Митровица Александар Спирић и градоначелник Општине Северна Митровица Милан Радојевић. Међу верницима су били и начелник Kосовскомитровачког управног округа Вучина Јанковић, градоначелници општина Лепосавић и Зубин Поток Зоран Тодић и Срђан Вуловић и остали представници политичког и јавног живота на северу KиМ.

У обраћању верном народу, владика Теодосије је подсетио на симболику коју бадњак носи, али и сви обичаји везани за ово вече. Према владикинима речима, бадњак симболише дрво страдалног крста,а уношење бадњака у домове, наговештава долазак нашег Спаситеља.

“Господ се родио у витлејемској пећини, у смирењу, далеко од очију многих људи, да би доласком својим спасио човека и вратио му изгубљено достојанство и да би повратио мир божји у човеку” поручио је владика Теодосије.

Он је напоменуо да се посебно Рождеству Христовом радује народ на Kосову и Метохији.

“Јер Рођење Христово најављује непролазну радост, најављује спасење и васкрсење, да ми који живимо овде на земљи, увек своје духовне очи молитвом узносимо ка небу, да гледамо оно што је вечно, непролазно, како би Син божји и нас припремио да и ми , попут оних јасли у пећини витлејемској, будемо припремљени за Сина божјег. Да и ми у дом наше душе примимо Богомладенца Христа” рекао је владика и подсетио да српски народ, као новозаветни, одабрани, мора да испуни заповест божју и да сведочи Богомладенца чији долазак очекујемо.

Након вечерње службе и паљења бадњака, прослава Бадње вечери је настављена у порти храма уз посну трпезу, кувану ракију и поклоне за најмлађе.

Извор: Радио Митровица север

Подели: