ГрО СНС Врање: Нека потврђивање акта о промени Устава Републике Србије буде још једна победа већинског слободарског народа

У нашу редакцију стигло је саопштење Савета за информисање ГрО СНС у Врању, које преносимо у целости:

-Од константног тренда појединих странака панично жељних власти и организација у Србији да политизују јасно дефинисане одлуке институција није изузет ни предстојећи референдум заказан за 16. јануар 2022. године. Упркос чињеници да се овим референдумом, што је потврђено од свих надлежних, мења искључиво и само начин избора судија, председника судова, тужилаца и њихових заменика, ни на један начин то није спречило појединце који се заправо баве адвокатуром да апелују на грађане да гласају супротно општем интересу који заступа по њиховим речима ,,нелегитимно изабрана Народна скупштина Србије”.

О упитној легитимности избора чланова Скупштине и њеном таргетирању као једностраначкој, не вреди трошити време ни речи јер је на протеклим изборима народ одлучивао о томе коме треба препустити будућност Србије, а коме је место у политичкој историји.

Свакако је заслужан сваке осуде покушај да се јавности предоче погрешни циљеви предстојећег референдума и на тај начин отргне од већине право да утичу на Уставне промене које ће примарно имати за циљ повећање правне сигурности грађана Србије, јер само независно судство и самостално јавно тужилаштво гарантују грађанима адекватно остварену заштиту права у судским поступцима.

Конкретно, мења се начин на који се судије и тужиоци бирају, а ново је то што ће их убудуће бирати Високи савет судства,односно Високи савет тужилаца, сачињен од 11 чланова, док у избору, ако промене буду усвојене, неће директно учествовати Народна скупштина, чиме се ниподаштавају тврдње појединаца да се избор судија и тужилаца своди на петочлану комисију.

Будимо зато ОДГОВОРНИ изјашњавајући се са ДА на предстојећем референдуму и поменутим решењима се изборимо за јачање владавине права, која се, између осталог, остварује кроз независност судија и самосталност јавних тужилаца, и стварају се услови за бољу и ефикаснију заштиту људских права, као и неопходан корак у правцу приступања ЕУ. Нека потврђивање акта о промени Устава Републике Србије буде још једна победа већинског слободарског народа! – каже се у саопштењу Савета за информисање ГрО СНС у Врању.

Подели: