„Окамењено море“ премијерно пред врањском публиком

Ансамбл врањског Позоришта премијерно је извео комад „Окамењено море“ у режији Стевана Бодроже, по мотивима драме „Окамењено море“ Велимира Лукића и „Тројанке“ Еурипида. Адаптацију је урадила Александра Јовановић. Након неколико одлагања представа је премијерно изведена пред врањском публиком 12. јануара.

У центру пажње ове представе је насиље над женама и њихова судбина у ратним сукобима. Осим текста „Окамењено море“ Велимира Лукића коришћени су и елементи Еурипидове трагедије „Тројанке“. Преплићу се митови и приче о Јелени, Тројанском рату, Агамемнону али и личној жртви коју је морао да поднесе зарад колективног циља – да жртвује своју ћерку Ифигенију како би бродови могли да заплове у поход.

Премијера је изазвала велико интересовање публике а присуствовали су и заменица градоначелника Зорица Јовић, градски већници и представници јавног живота.

У комаду играју: Жетица Дејановић, Кристина Јањић Стојановић, Милена Стошић, Петра Димитријевић, Радмила Ђорђевић, Јелена Филиповић, Анђела Влајковић, Бојан Јовановић, Марко Петричевић, Марко Николић и Драган Живковић.

 

Подели: