Почело обележавање Дана града

Поводом Дана града и 144. годишњице ослобођења Врања од Турака организован је традиционални марш до Осатице под називом ,,Стазама ослободилаца Врања из 1878. године“. Обраћајући се учесницима председник Скупштине града Дејан Тричковић указао је на значај борбе против Турака.

-Према сачуваним документима, погинула су 122 војника, а рањених официра, подофицира и војника било је 229. Настрадали ратници сахрањивани су на више места, а највише у махали Осатица. Стазе врањских ослободилаца су тешке, пуне неизвесности и препрека. Тога су били свесни наши одважни ратници, који су кренули у борбу против османлијског ропства. Били су свесни да се можда никада неће вратити својим кућама и најближима, али су били решени да скину окове, у чему су успели. Споменик крај којег стојимо неми је сведок туге, али и љубави према свом крају и својој земљи. Пркоси времену, баш као што су и храбри српски ратници пркосили непријатељу. Нећемо их никада заборавити јер су они део наше славне прошлости, које се не одричемо – истакао је председник Тричковић.

На спомен обележје у Осатици венце и цвеће положили су градоначелник Врања др Слободан Миленковић са сарадницима, представници војске, борачких организација и удружења грађана.

Извор: Градски сајт

Подели: