Свечано обележен Дан ГО Врањска Бања 26. јануар

У Врањској Бањи пригодном свечаношћу обележен је 26. јануар Дан ГО Врањска Бања и 144. годишњица ослобођења од Османске власти. Ово је била прилика да се прикажу резултати рада руководства и да се доделе Јавна признања 26. јанаур, заслужним појединцима. Свечаности су присуствовали народни посланик Славиша Булатовић, градоначелник Врања др Слободан Миленковић, председник ГО Врањска Бања Драган Сентић са сарадницима, представници институција и грађани.

-Подсетимо се да су снаге Добровољачког корпуса српске војске пошле из Прибоја ка Врањској Бањи. Једна чета добровољаца наишла је на турске ратне положаје код Бање коју је бранила чета регуларне турске војске уз помоћ од око 200 наоружаних османских и албанских грађана. Када је том приликом дошло до сукоба, у помоћ српској чети стигао је и један добровољачки батаљон, па су турске јединице разбијене и натеране у бекство ка Врању. Тако је 26. јануара 1878. године ослобођена Врањска Бања. Истог дана, почела је и борба за ослобођење Врања – чуло се на обележавању овог историјског датума.

-Овај дан има велики историјски значај за све нас и обележавамо га у част наших предака на које смо данас поносни. Поносни на њихову храброст, одважност и одлучност да слобода нема цену. На путу којим су корачали а чије је коначно одредиште била слобода, оставили су своје животе. Ми зато данас имамо велику одговорност и обавезу да чувамо сећање на све њих. Захваљујући јуначким жртвама, данас ми и наше породице живимо безбрижно у слободи. Никада не смемо да заборавимо да је слобода неприкосновена и да само слободан човек има достојанствен живот – истакао је председник ГО Врањска Бања Драган Сентић у свом обраћању.

Градоначелник Врања др Слободан Миленковић рекао је да је крај јануара период када у Врању и Врањској Бањи са великим поносом и поштовањем обележавамо важне датуме из наше богате историје а један од њих за Врањску Бању је 26. јанаур 1878. године, дан ослобoђења од Турака. Он се осврнуо и на све оно што је урађено у претходној години истакавши да ће година за нама бити упамћена по потписивању уговора о сарадњи компаније „Milleennium Resorts“ и америчке хотелске компаније „Marriott International“ на изградњи хотелског комплекса у Врањској Бањи. -Реч о највећем пројекту компаније „Marriott“ на Балкану и највећој инвестицији у српски туризам, која је вредна 90 милиона евра. Захваљујући овој инвестицији биће отворено 350 нових радних места и биће заустављен одлазак младих са својих огњишта – истакао је градоначелник др Слободан Миленковић.

Поводом Дана Градске општине Врањска Бања, а у складу са одлуком Скупштине ГО Врањска Бања, заслужним појединцима, који су својим радом допринели развоју овог места, додељено је  једно Специјално Јавно признање 26. јануар и два Јавна признања 26. јануар, која им је уручио председник ГО Драган Сентић.

Специјално Јавно признање додељено је Дејану Стајићу, власнику „Газдинства Стајић“ из села Топлац у Врањској Бањи. Награду је примио представник „Газдинства Стајић“ Драган Живковић. Јавна признања 26. јануар, додељена су Зорану Ђорђевићу, даваоцу крви из Врањске Бање и Луки Стаменковићу, ђаку генерације ОШ „Предраг Девеџић” школске 2020/2021 године.

Овом приликом приказан је промо филм о Врањској Бањи и делу онога што је урађено током 2021. године у продукцији ТВ Врањска плус.

 

 

 

Подели: