Врањски социјалисти: Велики у делима, благ у речима и скроман у животу, такав је био професор Златановић

Са великом тугом и болом социјалисти Врања примили су вест о смрти професора Момчила Златановића.

Професор Златановић свој животни и радни век посветио је свом народу. Неуморно је истраживао, прикупљао, чувао и публиковао обимну грађу из области фолклористике, лексикографије, народне књижевности, културе и традиције врањског краја.

Иза себе је оставио грандиозно научно дело, а његова теренска истраживања врањског краја и у извесном обиму и Косовског Поморавља, по значају се налазе у готово истој равни са делом Вука Караџића.

Објавио је на десетине збирки народних умотворина, народних песама и басми, монографија, антологија народног песништва, као и велики број научних радова као дугогодишњи професор Универзитета у Нишу.

Изабрана дела др Момчила Златановића у десет томова објавила је издавачка кућа „Врањске књиге“, 2007 – 2008.године, док је Институт за српски језик САНУ, 2017.године, дигитализовао његов „Речник говора јужне Србије“ из 1998.године, посебно издвојивши оне одреднице које су илустроване врањским пословицама.

Професор Златановић био је добитник многобројних награда и признања, међу којима су и „Вукова награда“, Специјално јавно признање „7.септембар“ СО Врање, награда „Свети Сава“ града Врања, Јавно признање „31.јануар“ града Врања, награда за животно дело и друге.

Био је члан Удружења књижевника Србије и вишегодишњи сарадник Матице Српске у Новом Саду.

Иако је свој животни и радни век провео у свом Врању, далеко од светских универзитетских центара, његови радови су заступљени, проучавани и цитирани у врхунским светским институцијама, научним часописима и базама података.

У Социјалистичкој партији Србије био је од њеног оснивања 1990. године. Биран је члана Главног одбора СПС од 1990. до 1996.године, а за члана Извршног и Градског одбора СПС Врање од 1990. до 2008.године.

Иако је више пута кандидован за народног посланика и друге високе политичке и јавне функције, увек је благо саветовао да је то посао за млађе, а да је он ту да помогне колико може. А помагао је немерљиво, својим изузетним познавањем историјских услова, културне и политичке традиције врањског краја, те бриљантним анализама савремених друштвених и политичких кретања.

Велики у делима, благ у речима и скроман у животу, такав је био професор Момчило Златановић.

Социјалистичка партија Србије у Врању поносна је што је у својим редовима имала Момчила Златановића, чији одлазак са животне сцене представља ненадокнадив губитак, како за СПС, тако и за град Врање и Србију.

Породици упућујемо изразе дубоког поштовања и саучешћа.

Почивај у миру професоре, нека ти је вечна слава и хвала.

У понедељак 21.фебруара, са почетком у 11 часова у просторијама Градске организације Социјалистичке партије Србије у Врању биће одржан комеморативни скуп поводом смрти проф. Златановића.

 

 

Подели: