Председник Вучић: Не уводимо санкције Русији, подршка територијалном интегритету Украјине

Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да се Србија залаже за мир, поштује међународно право и сматра да је погрешно кршење територијалног интегритета било које земље, па и Украјине, али неће уводити санкције Русији, јер ће се по том питању руководити заштитом својих интереса.

Србија, рекао је, поштује норме међународног права и од тога не одустаје, јер је то најбољи начин да заштитимо своју земљу, али исто тако добро разуме своје потребе и без обзира шта би неко желео, ако не припада државном руководству Србије, она има своје виталне, националне и државне интересе, али поштује и традиционална пријатељства, не заборавља шта се све дешавало 1999. и 2015.

Председник Вучић је, након седнице Савета националне безбедности, пренео закључке у којим се истиче да Србија своју политику заснива на међународном праву и да пружа пуну подршку територијалном интегритету Украјине.

Вучић је поручио да Србија поштује међународно право, али чува своје интересе и поштује дуго грађена пријатељства са другим државама. Председник је позвао грађане да по питању актуелне ситуације у свету буду уједињени и на страни своје земље – Србије.

Председник Србије је рекао вечерас да је учинио све да Србија донесе најбоље закључке поводом ситуације у Украјини.

-Ја сам председник још, три четири дана. Моје је било да урадим све сто могу да сачувам Србију, да прихватимо највећи део притисака, да усвојимо најбоље закључке за Србију – рекао је Вучић новинарима, одговарајући на питање како ће се Србија изборити са тим што нико неће бити задовољан њеним ставом и што ће бити једина земља у ЕУ која Русији неће увести санкције.

Вучић је казао да наша земља има коректне односе са НАТО и да је сарадња Војске Србије и Кфора на КиМ добра, као и да се нада да ће тако остати и у будућности. Вучић је то рекао одговарајући на констатацију новинара да је извесно да се НАТО неће супроставати Русији јер је моћна сила и питање да ли се може десити да НАТО због Русије своју фрустрацију лечи у нашем региону, то јест на КиМ и како види у том контексту изјаве председнице тзв. Косова Вљосе Османи.

Председник Србије је рекао да је разговарао са патријархом Порфиријем и да га је упознао са закључцима које је Србија донела поводом ситуације у Украјини. – Ја сам га упознао са свим и замолио за мишљење, благослов и за савет. Прочитао сам му текст и указао на све проблеме са којима се као земља суочавамо – пренео је Вучић на конференцији за новинаре наводећи да патријарх разуме потребе и проблеме Србије у политичком смислу.

Србија је на европском путу што је наше стратешко опредељење, али Србија неће хрлити у непријатељства зато што то од нас тражи неко други, поручио је данас председник Александар Вучић. Истакао је да је Србија, због могуће кризе у свету, направила много посла да обезбеди све за земљу од енергената до хране.

Извор: Танјуг

 

 

 

Подели: