Донета одлука о ограничењу цена нафтних деривата

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Уредбу о ограничењу цена нафтних деривата која се односи на нафтне деривате Евро дизел и Евро премијум БМБ 95, а која ће од ступања на снагу 11. марта важити наредних 30 дана – до 11. априла.

Одлука је донeта у циљу спречавања већих поремећаја и очувања животног стандарда становништва, с обзиром на то да се у претходном периоду бележи раст цена нафтних деривата.

Уредбом се утврђује максимална малопродајна цена и обавезују привредни субјекти који обављају делатност трговине моторним и другим горивима на станицама за снабдевање превозних средстава, а који су до доношења уредбе испоручивали деривате, да наставе са испоруком искључиво утакањем у погонске резервоаре превозних средстава.

Такође, предвиђени су и услови и начин продаје нафтних деривата регистрованим пољопривредним газдинствима.

Донета је и одлука о привременом смањењу акциза за 20 одсто од садашњег износа на деривате нафте – оловни бензин, безоловни бензин и гасна уља.

На седници је донета допуњена одлука о условима и начину за смањење царинских дажбина на одређену робу, односно за изузимање одређене робе за плаћање царинских дажбина у 2022. години.

Одлука која се односи на нафту и уља добијена од битуменозних минерала важиће до 31. децембра 2022. године.

Влада је донела одлуку о привременој забрани извоза основних пољопривредних прехрамбених производа битних за становништво – зрна пшенице, пшеничног брашна, кукуруза и прекрупе и сунцокретовог уља, како би се правовремено реаговало на тржишне поремећаје и раст тражње, како на светском, тако и на домаћем тржишту.

Такође, усвојена је и Уредба о утврђивању Програма финансијске подршке обвезницима фискализације за усклађивање пословања са законом којим се уређују фискализација, а којом се омогућава нови рок за пријављивање за субвенције државе за прелазак на нови модел е-фискализације на порталу Пореске управе еПорези, од 15. марта до 5. априла.

Пријављивање за субвенције за увођење новог модела фискализације за све који се нису пријавили у првом року одвијаће се на исти начин као и претходног пута. За остваривање субвенција, обвезници фискализације могу да се пријаве само једном, а накнадно мењање пријава неће бити могуће.

Обвезницима се уплаћује по 100 евра (у динарској противвредности) по сваком продајном месту и по сваком уређају још по 100 евра (у динарској противвредности), а за привреднике који нису у систему ПДВ-а, тај износ се увећава за 20 одсто.

Извор: Сајт Владе Републике Србије

Подели: