Најсавременија наставна средства у процесу школовања кадета

Војна академија непрекидно подиже стандарде увођењем бројних нових садржаја и технологија у процес школовања, модернизацијом инфраструктуре и обнављањем материјалне базе наставе припремајући будуће официре Војске Србије да знањем и спремношћу одговоре на актуелне и будуће изазове.

Бити спреман за будућност значи имати адекватна средства за постизање успеха – речи су пуковника Милоја Илића са Катедре тактике Војне академије, а један од таквих примера може се наћи управо у кабинету те Катедре – на Вежбовном командном месту тактичког нивоа.

– Вежбовно командно место тактичког нивоа намењено је, пре свега, за увежбавање полазника Основног командно-штабног курса и Командно-штабне школе, за доношење одлука у оквиру штаба и увежбавање штабова. Поред тога, ми смо овај кабинет адаптирали тако да можемо да га користимо и за завршне године школовања на основним академским студијама. Кадети Војне академије долазе овде у трећој и четвртој години како би разумели захтеве на које  у будућности треба да одговори командно место јединице – истиче пуковник Илић.

Он објашњава и да је акценат на визуализацији проблема. Тако, на пример, пре одласка на терен, на којем ће бити изведена вежба, припреме у кабинету омогућавају да се упозна простор и обраде готово сви сегменти релевантни за доношење одлука.

– Сам процес наставе представља увежбавање полазника за процес одлучивања у војним јединицама, рад у тиму – команди, а овај кабинет даје могућност визуелизације бојишта у процесу рада и обезбеђује све услове за правилну и правовремену одлуку. За рад у овом кабинету обезбеђен је хардвер и софтвер, као и пратећи уређаји и компоненте последње генерације. Софтвер који се користи (ГИС- Геоинформациони систем) су израдили припадници информатичке службе Војске Србије. Међу осталим новитетима које у кабинету користимо ту су и савремени оптоелектронски уређаји специјалних фотоапарата за прикупљање квалитетних података о зони операције и квадрикоптери тј. беспилотни летећи апарати намењени за осматрање и прикупљање података о карактеристикама окружења, зоне операције, у реалном времену – наглашава пуковник Илић.

Према његовим речима, у процесу доношења одлуке кабинет даје одличне могућности за развој варијанти употребе сопствених снага и непријатеља.

– За те потребе користи се тзв. паметна табла која омогућава стварање интерактивне површине на различитим пројекционим површинама. Такође, развијен је софтвер помоћу ког је, у додељеној зони, могуће на паметној табли распоредити снаге, односно  тактичке симболе тих снага, што у крајњем за резултат има квалитетне ратне игре које чине основу за будућу одлуку. Целокупно командно место, сва радна места, увезано су рачунарском мрежом тако да је податке могуће обједињавати у централном рачунару и даље вршити њихову дистрибуцију, контролу процеса од стане команданта и наставника. Важно је напоменути и да је кабинет информатички увезан са Центром за симулације у коме се проверава одлука – рекао је пуковник Илић.

Он истиче да се ради на томе да се додатно искористе могућности система „Мајлс“, који постоји у војсци и новитети попут симулатора за тенк М-84.

– Те симулаторе увезали бисмо са Центром за симулације, у којем ће на пример у симулационом софтверу тећи вежба ранга батаљона. Полазници Основног командно-штабног курса били би, рецимо, у улози командира чета, а они који су на основним студијама били би командири водова. Неки од њих биће део виртуалног окружења те би заиста у тим симулаторима борбених возила као што је тенк М-84 учествовали у борбеном дејству у правом окружењу. Суштина је у томе да ми као школа морамо да остварујемо напредак, јер нама долази популација ђака којима је екран све. Трудимо да процес нашег обучавања испрати све трендове у савременом свету – напомиње пуковник Илић.

На Војној академији кључно је подстаћи кадете на размишљање, јер ширина њиховог размишљања богатство је наше војске, поручује пуковник Илић, и наглашава да се на усавршавању кадрова у војсци ради током читаве каријере.

Кадети Војне академије по завршетку основних студија могу рачунати на сигурно запослење у јединицама Војске Србије, али и на бројне могућности даљег усавршавања на Универзитету одбране, међу којима су мастер и докторске студије, Командно-штабно и Генералштабно усавршавање, као и Високе студије безбедности и одбране.

Ученици завршних година четворогодишњих средњих школа и гимназија имају могућност да до 31. марта конкуришу за упис у Војну академију и Медицински факултет ВМА, док су за мале матуранте отворена врата Војне гимназије и Средње стручне војне школе.

Подели: