Алексинчани се опростили од страдалих рудара

У Дому културе у Алексинцу у понедељак 4. априла одржана је комеморација погинулим рударима у несрећи у руднику угља “Соко” код Сокобање. Порука са скупа је да је обавеза свих да помогну породицама погинулих да преброде овај велики ударац, а посебно њиховој деци. Kомеморацији је присуствовала и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, заједно са државним секретарима и помоћницима.

Алексинац и Србија нису још преболели 1989. годину и несрећу у Алексиначком руднику која је однела 90 живота вредних и храбрих рудара. Та несрећа је довела и до затварања рудника у Алексинцу, али су остали рудари који и данас раде по другим рудницима у Србији, рекао је председник општине Далибор Радичевић. Додаје да су сви ожиљци још били свежи када је све у петак пробудио звук сирена хитне помоћи које су превозиле повређене рударе… На жалост, ни овога пута није прошло без жртава.

Несрећа у руднику „Соко“ догодила се 1. априла, када су погинула осморица рудара, од којих шесторица из Алексинца, један из Трговишта и један из Сокобање. У те три општине 2. април је био Дан жалости.

Подели: