Православни верници данас обележавају Велики четвртак

Српска православна црква и њени верници данас празнују Велики четвртак као дан сећања на Тајну вечеру, последње обедовање Исуса Христа са својим ученицима, апостолима, пред његово страдање.

Исус је тада установио Свету Тајну Причешћа благословивши хлеб који је поделио ученицима говорећи: „Узмите, једите; ово је тело моје.“ Након тога је узео чашу вина и рекао: „Пијте из ње сви; Јер ово је крв моја Новога Завета која се пролива за многе ради отпуштења грехова“ (Мт. 26, 26-28). Ове речи могу се чути у току Свете Литургије.

Господ Исус Христос је својим ученицима опрао ноге и тако сопственим примером показао како треба да служе једни другима. Заповедио им је и да љубе једни друге: „Да љубите једни друге као што ја вас љубим“ (Јн. 15, 12), и отворено говорио о предстојећем страдању рекавши да ће га један од његових ученика издати.

На данашњи дан обичај је да се верници окупљају у цркви без весеља. Не чују се ни звона већ се клепа, удара се у дрвену даску. Служи се Света Литургија Светог Василија Великог која се служи само на празницима, десет пута годишње.

Празник је један од дана одређених за причешће верника. Народ верује да се и највећим грешницима који се причесте на Велики четвртак опраштају сви греси.

Подели: