Велики петак у Врању (ВИДЕО)

У цркви која је посвећена великомученици Светој Петки Трнови познатијој као Kрстата џамија, од раног јутра на Велики петак долазе верници из Врања и околине.

Ова светиња налази се у насељу Тулбе, у близини чувеног Белог моста поред Врањске реке.

Према предању црква Свете Петке Трнове саграђена је у 13. веку. Кад су Турци освојили Србију, црква је порушена, јер су се касније у том делу вароши населили аге и бегови. Одлучили су да подигну џамију на зидинама православне богомоље. Предање каже да што би дању саградили, ноћу би се срушило. Један од виђенијих Турака предложио је да се у зидине утисне знак у облику крста и да виде шта ће се десити. Утиснули су крст у зид и од тада се ништа није срушило. Саградили су џамију која се до дана данашњег код Врањанаца назива Крстата џамија.

Након ослобођења од Турака 1878. године српски војници и устаници срушили су Крстату џамију. Није прошло дуго времена, јер је народ на поклоњење и по исцелитељство долазио и на рушевине, на темељима порушене џамије саграђена је омања црквица Света Петка Трнова.

Обичај је да се верници обавезно умију и попију воде са чесме која се налази у дворишту ове цркве, јер се верује да је лековита и чудотворна.

Иако се служба врши сваког четвртка и петка у току године, а храмовна слава је 8. августа, највећа посећеност, јединствена у православном свету, јесте на Велики петак.

Прича се, да је тако остало још из времена док смо били под Турцима. Њихов празнични дан је петак, а наши су тада тај дан користили за задушнице и одлазак у тадашњу џамију по исцелитељску моћ своје некадашње црквице. На Велики петак Турци нису бранили ником да уђе и помоли се свом богу у дворишту.

Погледајте како је протекао Велики петак у овој врањској светињи.

Подели: