У Саборном храму Свете Тројице обележен Васкрс

У Саборном храму Свете Тројице у Врању епископ врањски господин Пахомије служио је Свету Литургију са свештенством. Велики број вереника окупио се на највећи хришћански празник Васкрс. Верном народу прочитана је Васкршња посланица Српске православне цркве. Они који су постили приступили су Светој тајни причешћа.

Верницима се обратио епископ врањски господин Пахомије, рекавши да су присутне и породице из Украјине које се налазе у нашем граду. Епископ је у својој беседи истакао да ако не будемо духовно узрастали и не понашамо се јеванђељски онда сваку немарност и непажњу искористи непријатељ нашега спасења, онај исти који је преварио наше прародитеље у рају.

-Видимо данас како у свету долази до несугласица, немира и сукоба, то почиње у самом човеку. Ако човек нема мир у себи, односно мир са Богом, а он се добија само ако се човек смири и прихвати своју недостојност и у смирењу прихвати све оне дарове које је Господ роду људском донео и примењује у своме животу, јер ако тако не радимо онда долази наш унутрашњи немир онда га преносимо на нашу породицу, околину, град, народ, државу. Зато треба да се сви молимо да Господ мира који је дошао и узео нашу огреховљену природу и донео мир роду људскоме, буде нама на помоћи, али не под морањем, већ све је нама слободно, али није све на корист, зато треба да се духовно обновимо – поручио је епископ врањски господин Пахомије. Он је позвао вернике да сутра дођу у храм Христовог васкрсења на Бунушевачком гробљу где ће од 9 бити служена Света литургија, прва у овом храму.

Испред Саборног храма Свете Тројице пристан је велики број продаваца, док у порти цркве своје производе рађене декупаж техником продају чланице Удружења оболелих од мултипле склерозе Пчињског округа. Атмосфера је свечарска а грађани са којима смо разговарали кажу да им овај празник много значи.

 

Подели: