Отворена изложба „Нове аквизициjе 2015 – 2021.“ у оквиру манифестације „Музеји за 10“

У Галериjи Народног музеја у Врању отворена је изложба „Нове аквизициjе 2015- 2021.“, коју чине уметничка дела откупљена за збирку савремене уметности Одељења историjе уметности Народног музеjа на основу конкурса Министарства културе и информисања Републике Србије од 2015. до 2021. Отварању је присуствовала и градска већница за туризам и културу Изабела Савић.

Изложбу је отворила директорка Народног музеја у Врању Маја Алексић, која је изумеђу осталог рекла да је приређена јединстевена могућност да јавност сагледа збирку.

-Путем аквизиције, што значи откупом, поклонима, легатима до сада је прикупљено преко 400 дела за нашу Галерију. За ову прилику излажемо дела која збирка савремене уметности баштини од 2015. до 2021. године. Највећи део је стечен кроз откупе и захваљујући средствима Министарства културе и информисања Републике Сртбије и то 32 дела од 24 уметника. Колико су уметници разноврсни и вишеслојни у свом стваралаштву у овом поменутом периоду говори и колико је њихово уметничко изражавање у наразличитијим медијима – рекла је између осталог директорка Алексић.

-Изложба аквизиција је један облик излавачке делатности која се приређује периоднично у одређеним временским интервалима (пет до десет година), као уобичајена музејска пракса. Овакав начин представљања јавности нових аквизиција, поклона и отлупа, омогућава не само увид у новонабављена делам се помоћу њега може пратити и развој збирки, однос оснивача, уметника и целокупне друштвене заједнице према једној музејској институцији. Уједно, омогућава увид у музејску делатност каја је мање видљива публици попут прикупљања, валоризације и аквизиције дела, а резултат су дуготрајност и сложеног процеса рада музејских стручњака- написала је између осталог за каталог виши кустос Галерије Народног музеја Мирјана Јовановић.

Изложа је део програма манифестације „Музеји за 10“ којој се и ове године прикључио Народни музеj у Врању. Реч jе националноj музеjскоj инициjативи, наjвећоj у Србиjи и jединственоj у Европи која се одржава по осми пут под покровитељством Министарства културе и информисања. Овогодишња тема проистекла из теме Међународног дана музеја је „Моћ музеја“. Манифестациjа траjе од 14. до 20. маjа. Народни музеj у Врању отварио је  врата: Пашиног конака, Музеj куће Боре Станковића и Галериjе за све посетиоце од 8 сати до поноћи. Такође, ће од уторка до петка радно време биће од 8 до 20 часова.

Подели: