За православне вернике почињe Петровски пост

За православне вернике данас почиње један од четири велика годишња поста – Петровски пост који се још назива и Пост светих апостола.

Петровски пост има  покретан почетак, зависи од датума Васкрса односно увек почиње првог понедељка након недеље свих Светих и траје до 12. јула када Српска православна црква прославља празних Светих апостола Петра и Павла.

За време Петровског поста треба се уздржати од хране животињског порекла односно меса и белог мрса али је дозвољено јести рибу суботом и недељом и на празник Светог Јована, док средом и петком треба постити на води. Меру поста је најбоље усагласити у договору са својим духовником односно по благослову.

Kада је реч о духовној страни поста она подразумева појачану молитву, учествовање у литургијском животу цркве више него иначе, чињење милосрђа и добрих дела и уздржавање од лоших помисли, речи и дела.

Пост је својеврстан пут покајања и прочишћења. Kроз пост се врши припрема за Свету тајну причешћа. Причест се врши на Светој Литургији узимањем вина и хлеба који симболизују крв и тело Исуса Христа. На тај начин сједињујемо се са Господом Богом.

Подели: