Од 8. августа манифестација „Златни пуж 2022“

Интернационална радионица дечјег анимираног филма ,,Златни пуж 2022’’, четрнаеста по реду, биће отворена 8. августа у сали Позоришта ,,Бора Станковић“ у Врању. У оквиру манифестације, 11. августа, биће обележен и велики јубилеј 35. година Школе анимираног филма. Гости 14. Интернационалне дечије радионице анимираног филма биће аниматори из Италије, Индије, Босне и Херцеговине, Северне Македоније и Србије (Чачак, Босилеград и Врање). Водитељи на радионици биће Алета Рајич из БиХ, Вићенцо Беши из Италије и Нитин Донде из Индије. Kако је програмом предвиђено деца и млади, учесници на радионици, њих 25 (узраста од 12 до 29 година), биће подељени у три групе и радиће на изради три анимирана филма у различитим техникама.

„Kако се налазимо у години јубилеја, лајтмотив за анимиране филмове ће бити број 35, бројање, одбројавање, прослава, журка, рођендан. Веома смо заинтересовани за коначан исход као и за методологију и приступ који ће уметници различитог сензибилитета користити у реализацији анимираних филмова на задату идеју. Судар различитих култура, говорних подручја, узраста, различитих нивоа знања из области анимације као и вештине цртања и сликања сваке године на радионицама креирају неку сасвим посебну атмосферу“, поручују из врањске школе анимираног филма. Интернационална дечја радионица анимираног филма у Врању окупиће више од 50 учесника и гостију из неколико земаља. Главни програм ,,Златног пужа 2022’’ биће радионица анимације са децом, док ће у пратећем програму бити представљене школе, клубови и појединци, организовани пријем код градоначелника, излет, конференције за новинаре и трибине. На свечаној академији поводом јубилеја биће промовисана монографија ШАФ-а о првих 35 година. Биће уручене плакете почасним члановима ШАФ-а, Божидару Зечевићу, Стевици Живкову и Мирославу Симоновићу, као и захвалнице институцијама које годинама уназад подржавају рад школе, међу којима су Град Врање и ресорно министарство. Такође, планирано је и отворање изложбе плаката, фотографија и мајица.

И овогодишњи ,,Златни пуж“ организује се под покровитељством Града Врања и Министарства културе и информисања Републике Србије.

 

Извор: Градски сајт

Подели: