Српска православна црква и верници славе Благу Марију

Српска православна црква и верници славе данас Благу Марију, празник посвећен Марији Магдалени. Марија Магдалена била је родом из горских крајева Сирије, око града Магдале, због чега је и добила име Магдалена. У својој младости је била грешница, али ју је Исус избавио од грехова. Касније је постала његова ученица, пратила га је и слушала његове проповеди.

Након Христовог васкрсења, Марија Магдалена постаје проповедница, путује и у Рим да цару Тиберију црвеним јајетом објави Христово васкрсење.

Постоји веровање да је нам је од ње остало фарбање црвених јаја за Васкрс. Из Рима је Марија Магдалена отишла у Ефес, код апостола Јована Богослова и ту је након неког времена умрла.

Сматра се да је Блага Марија сестра Светог Илије Громовника. Блажена или Блага Марија веома је поштована у Срба, посебно међу женама. Иако није обележена црвеним словом (једино у случају када се пада недељом), поштује се као Огњена Марија и Света Петка. Стога се, као ни на Огњену Марију и Свету Петку, ништа не ради у кући нити у пољу.

Подели: