У Србији се обележава Дан рудара

У Србији се обележава Дан рудара који је установљен је у знак сећања на дан када су се 1903. године рудари Сењског рудника изборили за повратак тројице отпуштених колега и скраћење радног времена.

Дан рудара биће обележен у Бору где ће компанија Зиђин и градске власти организовати бројне манифестације и изложбе.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић честитала је Дан рудара свим запосленима у рударству и поручила да је заједнички циљ да се створе услови за развој рударства и добри услови за њихов рад, у чему ће важну улогу имати Комора рударских и геолошких инжењера Србије, која је данас одржала прву седницу.

-Честитам свим рударима и рударкама Дан рудара, који ће од данас бити и Дан Коморе рударских и геолошких инжењера Србије. Од свих струка само рудари и геолози нису имали своју струковну организацију и то ће сада бити исправљено, поручила је Михајловић.

У Србији је рударство присутно вековима уназад, а и данас знамо да је наша земља богата критичним минералним сировинама и да је вредност рудног богатства у Србији већа од 250 милијарди евра – нагласила је Зорана Михајловић.

Подели: