Обележена храмовна слава „Преображења Господњег“ у Kозјем Долу

На празник Преображења Господњег епископ врањски господин Пахомије служио је Свету архијерејску литургију у Храму Преображења Господњег у Kозјем Долу код Трговишта. На овај велики хришћански празник, као и сваке године, у препуном храму било је свечано. Након литургије, извршена је свечана литија око храма а епископ је обавио и чин освећења грожђа, као и чин благосиљања кољива и славских колача.

Фото: Врањска плус

Овогодишња кума је Јована Јовановић из Трговишта док је кумство за наредну годину прихватила Миња Стошић из Трговишта.

Епископ Пахомије је овом приликом уручио архијерејску грамату „ревносним и благочестивим верницима, за допринос у одржавању и обнови ове древне светиње у Kозјем Долу“ – породици Мишић из Краљева.

За крај је приређена и трпеза љубави коју су за ову прилику припремили овогодишњи кум славе и намесница манастира.

Светој литургији и литијама присуствовали су: народни посланик Ненад Крстић, председница општине Трговиште Миљана Златковић Стојановић са сарадницима, градски већник Бојан Костић као и представници општинских структура и институција.

Манастир Преображења Господњег смештен је у близини села Доњи Kозји Дол, код Трговишта. Манастир је Српске православне цркве и припада Епархији врањској. Манастирски храм саграђен је на темељима старе, средњовековне цркве Дејановића у 14. веку, за време Дејановића. Не зна се тачна година изградње, али је црква обновљена у периоду између 1830. и 1858. године на темељима старе цркве. Од 2000. године почела је велика обнова ове светиње, парохијског дома, цркве и порте. Године 2005. кренула је последња и највећа обнова целокупне цркве, уређење црквене порте, израда капије на улазу и израда потпорног зида. Иконостас у цркви броји тридесет икона. До Kозјег Дола из смера Трговишта стиже се после три километра, идући ка граници са Северном Македонијом. Манастирска црква, порта и конак припијени су уз једно брдо и гледају ка истоку, тако да су пре подне осунчани излазећим сунцем, а у поподневним сатима су у дебелој хладовини коју стварају околна брда.

Подели: