Проф. др Дејан Антић нови председник Регионалног одбора Савеза потомака ратника за јужну Србију

Скупштина Регионалног одбора Удружења потомака ратника ослободилачких ратова Србије за целу јужну Србију одржана је у четвртак, 18. августа 2022. године у Власотинцу. На скупштинском заседању удружења у сали Скупштине општине Власотинце учешће су узели делегати из Јабланичког, Нишавског, Топличког и Пчињског управног округа. На дневном реду нашли су се избор председника и руководства Регионалног одбора Савеза потомака ратника за територију четири административно-управна округа на југу централне Србије.

Пре радног дела заседања присутним делегатима обратио се начелник Јабланичког управног округа господин Милош Ћирић који је поздравио окупљене и пожелео им успешан рад. Након обраћања начелника Јабланичког округа делегати су приступили радном делу састанка.

После исцрпне дискусије за председника Регионалног одбора Јужна Србија Савеза потомака ратника ослободилачких ратова Србије једногласно је изабран историчар, проф. др Дејан Антић са Филозофског факултета Универзитета у Нишу.

Захваљујући се присутнима на указаном поверењу Антић је између осталог рекао: „Југ Србије је изнедрио српску средњевековну државу и у најтежим временима ропства био је уточиште светосављa. На југу Србије се обликовала српска ослободилачка мисао, југ Србије је организовао и помагао српску акцију у Старој Србији (1903-1912), југ Србије је створио Колета Рашића, војводу Крсту Ковачевића, Милунку Савић, Драгутина Матића, југ Србије је изродио јунаке Гвозденог пука, југ Србије је подигао Топлички устанак, југ Србије је вековима, нештедимице, слао своје синове у одбрану српских земаља, посебно Косова и Метохије, југ Србије је много страдао али је до дана данашњег остао веран завету својих предака. Зато је важно да сви ми овде и читава српска јавност имамо на уму да без југа Србије нити је било нити ће бити српске државности. У том смислу даље активности Регионалног одбора Савеза потомака ратника биће усмерене на подизању нивоа свести грађана, нарочито омладине, о историјском значају јужних српских крајева и њиховој улози у одбрани и изградњи модерне и слободне државе Србије.“

По обраћању новоизабраног председника, приступило се избору осталих органа Регионалног одбора Савеза потомака ратника ослободилачких ратова Србије. За потпредседнике су изабрани др Горан Ђорђевић доктор међународног кривичног права и угледни нишки адвокат, и господин Саша Стаменковић, дипломирани геолог из Врања. За председника Надзорног одбора изабран је Бранислав Поповић доктор машинских наука из Сурдулице, а за секретара Милун Павловић, историчар из Блаца.

Конститутивној седници Регионалног одбора Јужна Србија Савеза потомака ратника ослободилачких ратова Србије, која је организована уз несебичну помоћ Општине Власотинце, присуствовали су и протојереј Никола Пешић као изасланик Његовог преосвештенства епископа нишког г. Арсенија и капетан прве класе Миљан Голубовић као изасланик команданта гарнизона Војске Србије у Лесковцу пуковника Зорана Цветковића.

Подели: