Вучић: Неће бити избегличких колона, сачуваћемо наш народ од погрома

Председник Александар Вучић обратио се јавности поводом разговора Београда и Приштине, који су одржани у четвртак у Бриселу. -Кључна порука Србима на КиМ је шта год било избегличке колоне неће постојати и сачуваћемо наш народ од погрома – нагласио је председник Србије, преноси Танјуг.

-Немамо куда, сатерани смо у ћошак, по питању Косова и Метохије, а наша кључна порука данас, нашем становништву на КиМ била је – шта год било и како год било – избегличке колоне неће постојати, сачуваћемо наш народ на КиМ – изјавио је данас, после састанка са представницима Срба са КиМ, председник Александар Вучић.

Вучић је рекао да је делегација Београда у Бриселу, пре неколико дана, у наставку дијалога са Приштином, на највишем нивоу имала четири задатка:

-Прво, да урадимо све што је у нашој моћи да сачувамо мир, стабилност, сигурност и безбедност. Друго, морали смо да избегнемо свеопшту осуду Запада против Србије, да нисмо били довољно за компромис, да нисмо дошли са идејом и предлозима како да се до компромиса и дође – рекао је Вучић.

Председник Србије изјавио је данас да Албанаци на КиМ имају два циља, а то су укидање било чега што има везе са српском државом и коначни прогон и поротеривање српског живља на КиМ. -То су два једина циља којима се руководе -рекао је Вучић на конференцији за медије после састанка са Србима са КиМ.

Председник је истакао данас, обраћајући се грађанима, да се на Косову још од 1999. спроводи перманентан терор над српским становништвом. Објаснио је да му је намера да поднесе извештај свим грађанима о ономе што се збивало у Бриселу, не само о техничким детаљима, већ и о политици и ономе што нас чека и шта можемо, шта не можемо и шта ћемо предузети и подсетио на досадашње договоре.

Александар Вучић изјавио је данас да су представници Срба са КиМ дали одрешене руке државном руководству да у наредних 10 дана настави да тражи компромисно решење, које ће они подржати, као и да ће напустити приштинске институције на КиМ, уколико се прогон Срба не оконча.

-Састанак са Србима је био кратак и оперативан. Пређен је Рубикон, и данас знамо да чак и да се, неким чудом, догоди компромис до 1. септембра, онда ће бити неки проблем до 31. октобра, или до 30. новембра, или до 31. децембра… Проблеми за Србе неће престати да постоје, јер једино што желе је да укину српску државу и постојање Срба на КиМ, шта год да причају- рекао је Вучић.

Председник Србије поручио је да ће се борити грчевито наредних 10 дана, али да не зна шта би могло бити прихватљиво решење, када је реч о ситуацији на КиМ. Вучић је, одговарајући на питање како би могло изгледати прихватљиво решење у вези мера привремених власти у Приштини најављених за 1. септембра, рекао да је његов посао да преговара и да ће дати све од себе. -Кенеди је 1961. године рекао „најгоре је преговарати са онима који кажу „то што је моје је моје, а што је твоје о томе можемо да преговарамо“. Е такви су Албанци – додао је он.

Вучић је нагласио данас да је његова најважнија порука, коју је пренео и представницима Срба са КиМ, да жели да буде упамћен као неко ко је чувао мир и стабилност, али свакако као неко ко ће заштитити Србе са Космета од прогона и погрома.

-И то ћу урадити, без обзира на личну политичку цену. Наш народ ће бити заштићен – рекао је Вучић одговарајући на питања новинара, и пренео да је након те његове поруке на састанку, једини пут кад се могао чути аплауз у сали, јер Србима, каже, ништа друго није било потребно.

Председник Србије изјавио је да га брине што види одлучност српског народа да пружи сваку врсту отпора албанском насиљу на КиМ.

-Да постоји свака врста отпора нашег народа албанском насиљу, та жеља је недвосмислена. Апсолутно, та жеље је недвосмислена и то је оно што ме највише и брине, што значи да је дотерало цара до дувара и да људи више ништа неће да трпе – рекао је Вучић на питање Н1 о графитима с порукама „Чекамо вас овде“ са потписом „Бригада север“ који су се, према писању неких медија, појавили у северној Косовској Митровици.

Приштина не може да издаје улазно-излазни документ Србима на северу КиМ, то не пише у споразуму, истиче председник. -Приштини је стало једино до тога да се униште животи Србима на КиМ, једини циљ је укидање било чега што има везе са српском државом и прогон српског народа са КиМ, одбили су све наше компромисне предлоге – нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да Приштина тражи да се њихов улазно излазни документ издаје на 90 дана, па би Срби са Косова и Метохије 89. дана морали да изађу и да траже визу да би се вратили у своје куће у којима годинама живе. Председник је током данашњег обраћања јавности обраћања показао и како изгледа документ Приштине, наводећи да су земље Квинте углавном са тим сагласне, док су у Бриселу били коректинији.

Александар Вучић изјавио је данас да је спреман да оде у Скупштину Србије, где би на посебној седници, говорио о ситуацији на Косову и Метохији. -Спреман сам да одем у парламент у првој половини септембра. Тада ћемо јасније знати све и моћи ћемо да говоримо о неким другим закључцима – рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.

Председник је представио предлог у шест тачака који му је приштинска делегација понудила у Бриселу, а у коме је захтев за међусобно признање и покушај да се проблем односа званичног Београда и Приштине прошири и на југ централане Србије, као и поновно разматрање договора о ЗСО.

-Њихова идеја је Генерални споразум од шест тачака који подразумева под један успостављање билатералних односа који подразумевају међусобно признање и несметање уласка Косова у све међунардне организације. Друго је решавање проблема из прошлости, решавање питања несталих, констатовање и решавање силованих особа, расељена лица, уништење привартне и јавне својине и враћање артефаката уметничких које је, како су навели, Србија опљачкала са Косова и исплата ратне одштете коју Србија треба да плати – навео је председник Вучић након састанка са представницима Срба са КиМ.

-Предложили смо КС таблице које су статусно неутралне, Курти је рекао да сви морају да имају РКС табле – истиче Вучић. Како каже, смисао свега је да шта год ми прихватали или не прихватали, они одбијају све.

Председник Србије истакао је данас да су појачане све врсте обавештајних активности на северу КиМ.

-На време смо обавестили лица која се налазе на листи за ликвидацију приштинског режима, коју су поједине спољне службе одобриле. Установили смо чудна кретања неких лица. На северу КиМ боравила је група Черкеза и Чечена са два циља, а једна је опсервација на северу, и додатно врбовање Албанаца за сукоб у Украјини -нагласио је он.

Вучић је позвао данас НАТО да прекину упаде специјалних косовских јединица на север Косова и да почну да примењују споразуме које су сами потписали. Председник је у обраћању рекао да је сам генерални секретар Јенс Столтенберг потврдио да постоји јасан договор о покретима према северу, а који је како је истакао Приштина више пута прекршила.

Председник Србије истакао је данас да НАТО и Србија различито гледају на дестабилизацију ситуације на Косову, али је поручио да свакако неће доћи до дестабилизације на административним прелазима. Вучић је, упитан да ли је од генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга добио гаранције да ће војна алијанса деловати у случају дестабилизације, рекао да ће Кфор деловати, али да различито гледамо на дестабилизацију.

Александар Вучић изјавио је данас да је за уторак требало да буде заказано Председништво СНС које би донело одлуку ко ће бити мандатар за састав нове владе, али да је сада преча ситуација у вези са КиМ и да смо, како је рекао, на ивици провалије. -Што се тиче мандатара за састав нове владе требало је у уторак да донесемо одлуку, требало је за уторак да закажемо Председништво странке, видећемо ако будемо имали времена – рекао је Вучић одговарајући на питање новинара када ће бити донета та одлука.

Председник Србије изјавио је да још није донета одлука о одржавању Прајда и да ће јавност бити обавештена о томе.

Вучић је, на питање новинара Танјуга да прокометарише то што се у јавности спомиње да Параде ипак неће бити, рекао да Танјуг изузетно цени, али да сада не цени никога ко говори о тој теми, било да је реч о онима који нападају или хвале Прајд.

Александар Вучић изјавио је данас да не зна шта се дешава са кривичним пријавама против припадника хрватске војске за злочин над српским цивилима у Петровачкој колони, али да злочинци морају да одговарају без обзира што их у Хрватској проглашавају за хероје.

-Нисам тужилац за ратне злочине, али сам поносан на чињеницу да је неко имао храбрости после 27 година да тражи одговорност за убијену српску децу и старце. Та деца која су побијена на Петровачкој цести су имала седам, 11 и 13 година и нису ни почела да живе. Онима који то злоупотребљавају да би говорили као неко има нешто против Хрвата поручио бих да то није истина, јер се само има против злочинаца који су убили ту децу – нагласио је Вучић одговарајући на питање Н1 након састанка којие је данас одржао са представницима Срба са КиМ.

Извор: Танјуг

Подели: