Да ли је Савет за штампу коначно почео да доноси објективне одлуке?

Комисија за жалбе Савета за штампу, на седници која је одржана у четвртак, 25.августа, утврдила је да су Инфоврањске прекршиле одредбе Кодекса новинара Србије. За нас је та одлука готово запрепашћујућа, јер је веома често, ово саморегулаторно тело здушно бранило све што напишу Инфо врањске.

Чланови Комисије већински су закључили да су служење говором мржње, дискриминација, изношење неистина и непроверених информација примери лоше праксе и да их треба одредити као непоштовање етичких норми.

Наиме, како се може видети из снимка седнице Савета за штампу који је постављен на њиховом сајту, Велимир Булатовић је поднео жалбу на пет текстова Инфо врањских о томе да је његов син, функционер Српске напредне странке (СНС) Славиша на основу фалсификованог документа откупио део некадашњег школског дворишта на коме гради стамбени објекат.

Текстови су садржали и информације да је земљиште за редовну употребу куће платио 2,55 евра по метру квадратном, а у уговору који је Булатовић доставио Савету за штампу наведено је да је цена износила 28 евра по метру квадратном.

Жалба Булатовића се односила и на увредљиве коментаре који су се нашли испод текстова на овом порталу, од којих је један садржао и претњу смрћу.

Чланови Комисије за жалбе Савета за штампу сагласни су да се Кодекс новинара Србије мора поштовати уз образложење да не можемо сводити новинарство на толики ниво површности без провере доказа и документације.

И то је званичан став Комисије за жалбе Савета за штампу. Ово је једна од ретких ситуација када је донета, колико толико, осуђујућа одлука везана за Инфо врањске.

А шта ћемо са брдом најпогрднијих коментара испод сваког од тих пет текстова? Шта ћемо са ноторном неистином да је нешто плаћено 2,5 уместо 28 евра? И шта ћемо са ко зна још каквим измишљотинама представљеним као истинитим, остаје отворено питање.

Време ће показати да ли је једна оваква одлука Комисије за жалбе Савета за штампу довољна да редакција Инфоврањских, коначно, почне да извештава и пише на основу чињеница или ће као и до сада наставити са праксом информисања на основу гласина, измишљотина, рекла-казала и ноторних лажи.

Извор: РТВ

 

 

Подели: