Писци у фокусу: Александар Шурбатовић у Врању

У оквиру програма „Писци у фокусу“ који организује Библиотека „Бора Станковић“ у Врању, приређено је књижевно вече на којем је гост био Александар Шурбатовић, књижевник до скоро главни и одговорни уредник у издавачкој кући Дерета. Основао је своју издавачку кућу Блум. Модератор разговора био је књижевни критичар и филозоф Иван Миленковић. Као и претходно књижевно вече са добитницом НИН-ове награде Миленом Марковић и ово је одржано у дворишту Музеј куће „Боре Станковића“ и привукло је пажњу публике.

Било је речи о роману Шурбатовића „Турчин Шахиста“,. Радња је смештена у 17. век. -Роман је базиран на истинитим догађајима, али као и свако пристојно књижевно дело, и ово обилује са довољно фикције која би требало од сувопарних чињеница да направи оно што је задатак књижевности још од њеног настанка: да исприча универзалну причу која ће нас забавити, али и подучити. Баш тим редоследом – каже се између осталог на сајту издавача.

Александар Шурбатовић је рођен 1973. године у Косовској Митровици. Основну и средњу школу похађао је у Крагујевцу, а на Филолошком факултету у Београду студирао је Општу књижевност са теоријом књижевности и Археологију на Филозофском факултету. Осам година је живео у Амстердаму. Радио као главни и одговорни уредник у издавачкој кући Дерета из Београда. До сада је уредио и приредио преко 200 наслова, углавном преведене књижевности, а бави се и превођењем прозе и поезије са енглеског језика. Издао је збирку поезије „Митологија спаљене земље“ (Филип Вишњић, 2010) и роман „Упокојавање просектора Мајерхофера“ (Вулкан, 2011).

Подели: