Дела настала на Ликовној колонији “Врање 2022“ пред публиком

У Галерији Народног универзитета у Врању отворена је изложбa радова насталих на Ликовној колонији “Врање 2022“, коју традиционално организује ова установа културе. Из Народног универзитета кажу да је Ликовна колонија „Врање“ настала из потребе да се настави дугогодишња традиција интернационалне Ликовне колоније „Свети Прохор Пчињски“.

Изложбу је отворила директорка Народног универзитета у Врању Гордана Димитријевић.

-Ово је за нас у току једне излагачке године чини ми се најзначајнија изложба. За нас као установу зато што је резултат рада људи који нам долазе не само из Србије него из иностранства. То су људи који су дошли по препоруци. Постоји Савет који врши једну врсту одабира и жирирања – рекла је између осталог директорка и прочитала уводну реч каталога у којој је истакла да је уметност духовна делатност човека, настала као резултат потребе да човек створи лепоту, да је доживљава и да у њој ужива.

О учешћу на Ликовној колонији говорила је и уметница из Врања Зорана Јовановић која је на неки начин и домаћин с обзиром на то да је ангажована у Ликовној радионици преко програма „Моја прва плата“. Јовановићева је дипломирала на Факултету примењених уметности у Београду 2020. године а мастерирала 2021. у области примењено слиакрство на истој образовној установи.

Ове године Ликовна колонија „Врање 2022“ окупила је седам сликара – из Чешке, Хрватске, Македоније, Бугарске и Србије. Иако је тема Колоније била слободна, на платнима се могу наћи многи мотиви у којима се јасно огледају специфичности локалног идентитета. Тако је настало 14 уметничких дела. Изложба ће бити отворена до 7. октобра 2022.

Подели: