Уз игру, песму и добру храну одржани „Михољски сусрети села“ у Катуну

Друга по реду манифестација „Михољски сусрети села“ одржана је у селу Катун, надомак Врања. Уз звуке чувене патриотске песме „Видовдан“ у извођењу ученице ОШ „1. Мај“ из Вртогоша, „Здравице“ и свечаним речима др Слободана Миленковића, градоначелника града Врања, манифестације је званично отворена.

– Данашња манифестација је прилика за дружење, размену искустава, презентацију старих заната, традиционалних јела. Одавде се данас шаље прелепа слика и порука, да се села не смеју заборавити и да се развој руралних средина мора константно улагати, речи су др Слободана Миленковића, градоначелника Врања.

За топлу добродошлицу ђаци основних школа „Бранислав Нушић“ из Ратаја, „1. Мај“ из Вртогоша и „1. Мај“ из Дубнице, свим посетиоцима су се представили казивањем кратких народних форми под називом „Наздравље нам здравица“. Ђаци су наставили са драмским приказом под именом ,,Традицијом чувам кућни праг”, након чега је уследио фолклорни сплет игара млађих чланова из Косовске Каменице. Овом приликом посетиоци су могли да виде и чују звуке песама, као и упознају културну баштину са Косовског Поморавља.

КУД ,,Радомир Поповић, у општини Косовска Каменица, формиран је септембра прошле године. Броји 50 чланова. До сада, КУД је имао бројне наступе. Учествовао је на: Сајму туризма у Београду, Покрајинској смотри фолклорног стваралаштва деце Косова и Метохије у Зубином Потоку, на дечијој смотри ,,У сусрет Видовдану“; одржане у порти манастира Светих Архангела у Призрену, на смотри Косовског Поморавља у Шилову и на многим манифестацијама које се обележавају у читавом Косовском Поморављу. Недавно, КУД је имао наступ и на манифестацији ,,Дани Врања“; у Врању. Између осталог, КУД је имао и наступе на концертима организованим у Дому културе ,,Радомир Поповић“; у Ранилугу. Кореограф КУД-а је Маја Микић Ђорђевић.

Игре без граница је окупила пуно деце који су била подељена у две старосне групе. Најпре, спортске игре су одиграла деца након чега је уследио квиз знања „Мој крај“ у коме су учествовали ученици свих основних школа који су се пријавили. У Играма без границе су учествовали и старији који су се, такође, надметали у спортским дисциплинама. У послеподневним сатима одржани су наступи фолклорних група ученика основних школа из Ратаја и Вртогоша. На бини су деца играла од шумадијских до врањских кола.

Све време манифестације која је окупила велики број посетилаца, биле су представљене презентације традиционалних јела, домаће ракије и вина, као и пољопривредних производа. Изложене су рукотворине вредних људи као и радионице грнчарства.

Манифестација је била такмичарског карактера па су изабрани најбољи у припреми специјалитета са Пчињског округа, најбољи у квизу, најуспешнији у Играма без границе, како млађа екипа тако и старија. Сви победници добили су пехаре и захвалнице.

Играма врањског кола завршена је манифестација „Михољски сусрети села“ у селу Катун. Покровитељи манифестације су Министарство за бригу о селу и Град Врање, а организатор Kултурно – образовни центар Врање.

 

Подели: