Отворена изложба која носи назив великог страдалника и светитеља Митрополита Вићентија

У наставку обележавања Дана ослобођења Врања у Првом светском рату, у Галерији Народног музеја отворена је изложба под називом ,,Свети Викентије Митрополит Скопски’’ у присуству великог броја званица. Међу њима били су и градоначелник Врања др Слободан Миленковић, заменица Зорица Јовић, председник Скупштине Дејан Тричковић који је отворио изложбу и градски већници.

Аутори изложбе су архивиста Предраг Стојковић и Горан Судимац.

Историјски архив „31. јануар“ Врање традиционално за сваки значајан датум из наше богате историје приреди по једну изложбу из које можемо да сазнамо мање познате детаље о важним догађајима и личностима из наше прошлости рекао је председник Скупштине града др Дејан Тричковић обраћајући се присутнима на отварању изложбе која носи назив великог страдалника и светитеља – ,,Свети Викентије Митрополит Скопски’’.

Изложба обухвата три периода из живота Митрополита Вићентија: Школовање и црквену биографију, његов рад у скопској митрополији и његово учествовање у раду народне скупштине отоманских Срба 1909 године и Истрага убиства Митрополита Вићентија од стране бугара 1915. године. Ова изложба која сведочи о једном периоду садржи 30 паноа, рекао је директор врањског Архива Боривоје Манасијевић.

Изложбу су приредили Државни архив Србије и Историјски архив ,,31. јануар’’ Врање.

Подели: