У току је конкурс за децу „Подржи дојење! Мајчино млеко – најбоља храна“

Према Календару јавног здравља у току је Национална недеља промоције дојења. У нашој земљи Национална недеља промоције дојења обележава се 40. недеље у години која симболично представља трајање трудноће, а ове године обележиће се у периоду од 3. до 10. октобра под слоганом „ИСТУПИ ЗА ДОЈЕЊЕ – ЕДУКУЈ И ПОДРЖИ”. Дојење представља најједноставнији, најздравији и најекономичнији начин да се обезбеди задовољење потреба новорођенчета за правилном исхраном. Мајчино млеко је потреба сваког новорођенчета, одојчета и детета до навршене друге године живота. Састав и количина мајчиног млека прилагођени су узрасту детета и његовим потребама. Осим што задовољава потребу за храном, дете сисањем остварује повезаност са мајком и задовољава потребу за блискошћу, стимулише развој свих својих чула, постиже бољи психомоторни развој и развој интелигенције.
Дојење није искључива одговорност жена – заштита, промоција и подршка дојењу је колективна друштвена одговорност. Подршку мајкама које доје могуће је обезбедити на различите начине. Традиционално, подршку пружа ужа, али и шира породица. Потребна је подршка шире околине, а поред здравствених радника и саветника за дојење и подршка пријатеља, као и заједнице у целини.
Поводом обележавања Светске и Националне недеље дојења Центар за промоцију здравља Завода за јавно здравље Врање као и сваке године до сада, расписао је конкурс за избор најбољих ликовних и литерарних радова за децу предшколских установа и ученике основих школа са територије Пчињског округа. Овогодишња тема је „ПОДРЖИ ДОЈЕЊЕ! МАЈЧИНО МЛЕКО- НАЈБОЉА ХРАНА”.

Циљ конкурса је да се подстакне здравствено васпитни рад у предшколским установама и основним школама на тему подршке дојењу као најоптималнијем начину исхране новорођенчади и одојчади. Конкурс је отворен до 31.октобра 2022. Најбољи ликовни и литерарни биће изабрани и промовисани на нивоу округа а затим послати у Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ како би се изабрали најбољи радови на националном нивоу.

Подели: