Док траје ремонт Власинских хидроелектрана, мобилни пречистач воде за Ханчане од ХЕ „Ђердап“

У току је редовни годишњи ремонт постројења Власинских хидроелектрана који ће трајати до 18. октобра због чега је Општина Владичин Хан прешла на алтернативни извор снадбевања водом из бунара у Лепеници који се пуне из корита Јужне Мораве.  

За време ремонта на обали Јужне Мораве, код црпне станице у Сувој Морави постављен је мобилни пречистач воде Хидроелектране „Ђердап“ из Kладова.

-Ова вода се тренутно користмо за натапање тла бунара, не стављамо је у систем пијаће воде јер не постоји потреба – количина воде која се вуче из бунара је сасвим довољна да задовољи тренутне потребе становништва и привреде, али овај систем може бити врло брзо активиран. Она даје три до пет кубика воде у једном часу, за радно време од 12 сати, тако да може да обезбеди неких 60 кубика које можемо брзо да доставимо до неких локација цистернама, до најудаљенијих Месних заједница или где постоји потреба у граду. Једино што је потребно је да се одради анализа Завода за јавно здравље. Нисмо радили анализу, али ту су и стручањци из Хидроелкетрана и „Водовода“ који прате цео процес – рекао је председник Владичног Хана Горан Младеновић.

Мобилни пречишћивач за воду може да се користи свих месец дана ремонта, али је постројење купљено за реаговање у хитним ситуацијама. ХЕ “ Ђердап1″ је 2014. године остао без водоснабдевања кад су биле велике поплаве у Текији, и са том намером је ово постројење купљено. Оно се може користи свуда где је то потребно – истакао је Радмило Николић, директор за производњу ХЕ „Ђердап“.

Пре него што се приступило обради сирове воде из Јужне Мораве урађене су неопходне детаљне хемијске и технолошке анализе рекла је дипломирани хемичар из ХЕ „Ђердап“ Лидија Kатић.

Пречишћењу воду из Јужне Мораве пробао је председник Општине Владичин Хан Горан Млденовић који је истакао да његови суграђани немају разлога за бригу и да ће увек имати здраву пијаћу воду. Такође, воду из мобилног постројења за пречишћавање попио је Радмило Николић, директор за производњу ХЕ „Ђердап“.

Када буде завршен ремонт Власинских хидроелектрана Општина Владичин Хан се враћа на редован систем водоснадбевања.

Подели: