„Писма Тулију“ нова књига поезије проф. Сунчице Денић

Нова књига поезије професорке Сунчице Денић из Врања „Писма Тулију“ објављена је у издању Kњижевне општине Вршац (KОВ). Главни уредник издања је Михајло Пантић, а књигу су читалачкој публици препоручили уредник и књижевни критичар Александар Б.Лаковић.

-Сваки стих песникиње Сунчице Денић одређује се и осмишљава кроз језички обликован унутрашњи свет сећања, емоција и  промишљања. Баш како је и Бодлер препоручивао да стваралачки доживљај света кроз емотивне слојеве, нарочито кроз љубав, обезбеђује и даљи поглед, и шири видокруг, али  и обиље детаља, па и садржајних стожера.  

Помоћу сликовито-мелодијско-значењске представе нас и ње (песникиње), и заједничких нам егзистенцијалних и духовних задатости, песникиња контролисано утискује медитативност и благу ироничност у свој поетски говор, успевајући да стихом опева и оно што је прошло, а посебно и ово тренутно, што и даље траје. Опевавање стања личне и колективне угрожености, и данас снажно испољеног, никад није престајало у њеном стиху, превазилазећи атрибут лaмента, представљајући се пре свега као икуствено-домишљена визија света у којем живимо – написао је Александар Б. Лаковић.

Сунчица Денић рођена је 1956. у Угљару  код Приштине. Универзитетски је професор.  Пише поезију, прозу, књижевну критику и  есеје. Награђивана је и превођена. Живи у  Врању.  

Поетске и прозне књиге: 

Погодба (песме), Јединство, Пришти- на 1985.  

Племе у сну (песме), Универзитетска  ријеч, Никшић 1989.  

Клупко (песме), Нолит, Београд 1994. – Обрнута година (песме), Нолит, Бео- град 1997.  

Невреме (песме), Албатрос плус, Бео- град 2016.  

Матица (песме), Завод за културу Вој- водине, Нови Сад 2017.  

Три света (роман), Филип Вишњић,  Београд 2008.  

Свет изван (роман), Албатрос плус,  Београд 2014.  

Вера (приче и есеј), Књижевна заједница „Борисав Станковић”, Врање  2020.

Подели: