Специјална олимпијада Србије у мушкој одбојци окупила око 100 учесника у Врању

У фискултурној сали Економско – трговинске школе у Врању данас се одржава државно првенство Специјалне олимпијаде Србије у мушкој одбојци. Такмиче се 8 клубова и то из Врања, Новог Сада, Зрењанина, Панчева, Јабуке, Чачка, Београда и Пирота. Врање је домаћин овог спортског догађаја који је окупио око 100 такмичара. Спортском догађају присуствују директори и тренери спортских клубова, тако и судије који ће водити рачуна о релегуларности такмичења. Специјална олимпијада је спортско удружење које омогућава особама са посебним потребама бољу интеграцију унутар друштва кроз спорт и спортске активности.

Александар Станојевић, председник Специјалне олимпијаде Србије, главни је гост овог спортског и важног такмичења на нивоу државе.

– С обзиром да смо десети пут овде, онда све вам говори, увек смо овде добродошли. Оно што је нама најбитније у целој овој причи је континуитет у раду, а ово је 10. по реду одржано такмичење Специјалне олимпијаде у одбојци. Имамо изразито развојену одбојку на песку где управо ваши суграђани три – четири године заредом са међународних такмичења доносе медаљу, а донели су сребрну медаљу са прошлих олимпијских игара у Абу Дабију.

У оквиру Специјалне олимпијаде Србије постоје спортске игре попут кошарке, одбојке, фудбала, атлетике, стоног тениса, боћања и пливања.

– У нашем клубу има 135 спортиста, од чега 81 спортиста је у активном такмичарском погону. Остатак екипе су млађи ученици наше школе, који се кроз школске секције лагано припремају за наступајућа такмичења – рекао је Милорад Ђондрић, директор спортског клуба „Морава“ из Чачка.

Награде и медаље добиће сви такмичари, речи су председника и тренера врањског клуба „Бубамара“ из Врања Горана Цветковића.

– Такмичење је засновано на томе да сви учесници буду награђени. Поред златне, сребрне и бронзане медаље које се деле за прво, друго и треће место, четврто ће, такође, бити одликовано бронзаном медаљом – истакао је председник и тренер врањског клуба „Бубамара“ из Врања Горан Цветковић.

Од 16. до 25. јуна 2023. године, Специјална олимпијада Немачке и град Берлин биће домаћини Светских Летњих игара Специјалне олимпијаде. Биће ово 16. Летње игре по реду, а по 3. пут да се одржавају у неком граду у Европи. У Врању данашњи учесници Специјалне олимпијаде Србије овим такмичењем припремају се за игре које ће бити одржане у Немачкој.

Иначе, постоје 14 званична клуба који су део спортског удружења Специјалне олимпијаде Србије.

Подели: