Одата почаст храбрим хероинама крај споменика „Жене Шкотске“ у Врању

На платоу испред Дома здравља у Врању, крај споменика ,,Жене Шкотске“, одржан је комеморативни скуп на коме је одата почаст храбрим хероинама, које су лечиле Врањанце и рањенике, повратнике са Солунског фронта, али и локално становништво у Првом светском рату 1918. године.

На споменик ,,Жене Шкотске” венце и цвеће положили су председник Скупштине града Врања др Дејан Тричковић са сарадницима, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић, први секретар у амбасади Велике Британије у Београду Вилијам Хопкинсон, делегација градске општине Младеновац, председник Градске општине Врањска Бања Драган Сентић са сарадницима, представници Четврте бригаде Kопнене војске, Полицијске управе, Здравственог центра, борачких организација и Медицинске школе Др Изабел Емсли Хатон. У уметничком делу програма наступили су хор Музичке школе ,,Стеван Мокрањац” и ученици Медицинске школе ,,Др Изабел Емсли Хатон“.

Изабел Емсли Хатон у лето 1918. године именована је за главног болничког официра и прекомандована је са Солунског фронта у Врање. Дошла је са још педесетак доктора и сестара. Радила је на лечењу војника, али и цивилног становништва у Врању. У граду су у то време харали пегави тифус и шпанска грозница. Она је и поставила основе здравствене заштите у Врању.

 

 

Подели: