У Градском парку мирис опојних цветних латица

Данас и сутра у Градском парку у Врању одржава се први јесењи фестивал цвећа. На поменутом простору је изложено цвеће произвођача са територије града Врања. Вредни произвођачи су из села Дубнице, Корбевца, Вртогоша, насеља Собина, као и Врања.

Ови марљиви људи гајењем цвећа баве се годинама и љубав према биљкама наследили су од својих бака и мајки.

-Ове године смо садили око 350 хиљада биљака, већином се распордало. Долази период када је мало затишје, полако спремамо пролећну производњу, а то траје седам до девет месеци. Имамо јесењи програм који сад излажемо овде на овом сајму. Имамо и собне биљке за зиму, а мора нон-стоп да се ради да би имали приходе, каже цвећар из Пољопривредног газдинства у Вртогошу Милош Тасић.

На штандовима Врањанци, сви заинтересовани посетиоци, као и љубитељи цвећа, могу видети и купити хризантеме, виоле љубичице, астромерије, лизијантусе, руже, гладијоле, као и патуљасте сорте биљака – бонсаи.

-Ми се бавимо и израдом букета икебана. Резано цвеће продајемо на велико, шаљемо интернетом по целој Србији. У зимском периоду најтеже је гајити лизијантусе. То је холандски расад и веома је осетљив на разне болести и штеточине. Док дође до тог цвета потребно је доста прскања, доста труда. Цене цвећа се крећу од 200 до 1.500 динара, за нашу телевизију рекла је Сандра Трајковић из Врања која се бави производњом резаног и саксијског цвећа.

У пролеће највише се купују петуније, бомбонице, висеће петуније, сурфиније и мушкатле, кажу цвећари.

Овај фестивал је изложбено-продајног карактера и отворен је за посетиоце од 8 до 16 сати. Организатори фестивала су Град Врање и Туристичка организација.

На дан фестивала цвећа, прошетајте кроз Градски парк који цео мирише на опојне цветне латице и понесите са собом који цвет и лепо сећање, позивају ови вредни произвођачи цвећа са територије града Врања.

 

 

Подели: