Медицинска школа у Врању прославила 25. рођендан

У Позоришту „Бора Станковић“ у Врању одржана је свечана академија поводом 25 година постојања Медицинске школе „Др Изабел Емсли Хатон“. Обележавање овог великог јубилеја увеличало је представљање Монографије под називом „Траг у времену – 25 година постојања“ која се састоји из три дела.

У културно уметничком програму наступили су ученици школе. Свечаности су поред ђака, професора, родитеља и бројних званица, присуствовали и градоначелник Врања, др Слободан Миленковић, заменица градоначелника Зорица Јовић, председник Скупштине града Дејан Тричковић, Епископ врањски господин Пахомије и представници војске.

У име руководства града присутнима се обратио градоначелник Врања др Слободан Миленковић.

-У Врању је током и након Првог светског рата боравила јединица ,,Америка”, болнице жена Шкотске, на челу са др Изабел Емсли Хатон, чије име и носи Медицинска школа. Др Хатон, иако млада, са свега 30 година, успела је да од старе касарне оронулих соба, из пепела подигне болницу налик на оне у Британији.  Међутим, пре одласка, готово цела болница са опремом, хируршким инструментима, лабораторијом, поклоњена је Врању. Стога, са пуним правом, наша средња Медицинска школа носи име велике хероине, докторке Хатон. Зато наставно особље, сви запослени у овој образовној установи, свесни величине имена које носи школа, имају обавезу више, због поштовања према делима др Хатон, због њеног завештања. Обавезу да младе људе уче о значају и племенитости позива медицинског радника – рекао је градоначелник.

Директорка Медицинске школе ,,Др Изабел Емсли Хатон”, Гордана Јовановић истакла је да се успех једне школе мери успесима свих ученика и запослених.

– Рад у нашој школи темељи се на уважавању принципа хуманости, као и опредељењу ученика да им занимање након завршетка школовања буде помоћ и брига о другима. Из године у годину заинтересованост за упис у Медицинску школу је све већа. Сигурна сам да смо поставили темеље квалитетног рада у школи, а тако ћемо наставити и у наредном периоду. Ученици наше школе настављају успешно школовање на вишим школама и факултетима или се радно ангажују у здравственим установама у земљи и иностранству и на тај начин доприносе угледу школе – нагласила је директорка.

У име Министарства просвете, науке и технолошког развоја на академији је говорио Богољуб Лазаревић, начелник Сектора за средње образовање, васпитање и образовање одраслих.

-Медицинска школа у Врању не постоји дуго, али се успех не броји годинама. Успех се броји наградама и квалитетним образовањем, које ова школа има. Честитам вам јубилеј и желим да све године у будућности остављају траг у времену – истакао је Лазаревић.

На свечаности су говорили и професори Медицинске школе, а уручене су и захвалнице заслужним појединцима који су помогли развоју и унапређењу рада у овој образовној установи.

Након Свечане академије отворена је и изложба под именом „Траг у времену“.

Подели: