Верници Српске православне цркве данас обележавају Митровске задушнице, уочи празника Светог великомученика Димитрија. На овај дан се иде у цркву, где се служе Света Литургија и парастос на којем свештеник вином прелива жито, а после службе се иде до гробова покојника. Тамо се пале свеће, а свештеник служи мали помен и окади гробове.
Обичај је да се на задушнице на гробље односи храна, која се сервира на гробу – жито, колачи од белог брашна, пита, пециво, кафа, вода, ракија, пиво и вино, кувана јаја и печење.
Ако су наши покојници сахрањени далеко и није могуће отићи на гробље, увек може да се оде у цркву. Верници се тамо моле за покој душа умрлих, а чине и милостињу. Правило је да се носи онолико свећа колико се мртвих помиње.
Задушнице су дани у којима хришћани негују култ поштовања покојника и тада се излази на гробље. Према народном веровању, свећа упаљена на задушницу вреди више од свих свећа упаљених покојницима током године. Задушнице увек падају у суботу, јер је Христос дан уочи Васкрсења, које се увек слави у недељу, провео у гробу.