Обележена прва слава нове светиње у селу Житорађе надомак Владичиног Хана

Једно од највећих села у Пчињском округу, Житорађе надомак Владичиног Хана добиће цркву. Светиња посвећена Светом краљу Милутину гради се на регионалном путу између Хана и Сурдулице, а на данашњи празник обележена је прва слава овог храма.

У присуству верника, Свету литургију служио је Епископ врањски господин Пахомије са свештенством, а након тога обављено је резање славског колача.

– Село Житорађе је старо и угледно село, али усред историјских неприлика није имало цркву. С Божјом помоћи 2020. године поставили смо камен темељац и извршили све припреме, а ако Бог да, с пролећа ћемо кренути градњу – истакао је Епископ врањски господин Пахомије.

Обележавању славе присуствовао је председник општине Владичин Хан, Горан Младеновић који је овом приликом истакао да је изградња цркве од великог значаја за житеље овог места.

– Ово је заиста један леп дан и од великог је значаја за мештане Месне заједнице Житорађе, јер ће они имати јединствену цркву, посвећену светитељу који је у хришћанству познат као највећи градитељ – нагласио је Младеновић и додао да црква има око 100 квадрата.

Овогодишњи кум славе је свештеник Александар Стаменковић, док је кумство за наредну годину преузела Маја Ђорђевић, мештанка Житорађа.

Изградња овог храма кренула је пре две године и ово је први храм у Србији посвећен овом светитељу.

Свети краљ Милутин припадао је династији Немањића – био је млађи син краља Уроша I, млађи брат краља Драгутина и отац краља Стефана Дечанског. Подигао је и обновио већи број манастира и цркава, укупно 42 – више него сви Немањићи заједно, а неке од њих су: Грачаница, Kраљева црква у Студеници, Богородица Тројеручица у Скопљу, Старо Нагоричане, као и манастирска црква у Хиландару на Светој Гори. Две и по године после смрти проглашен је Светим краљем.

Подели: