Данас су Свети Врачи – Козма и Дамјан

Српска православна црква 14. новембар посветила је Kозми и Дамјану, у народу познатијима као Свети Врачи. Осим у храмовима и црквама Српске православне цркве и домовима грађана, овај празник се обележава у многобројним здравственим установама јер се ови светитељи сматрају заштитницима лекарске професије.

Према предању, ови  светитељи су помагали и лечили људе, не тражећи заузврат ништа “ради добитка и богаћења, већ Бога ради”, па су у народу познати и као свети бесребреници. Свети Kозма и Дамјан, родом из Азије, били су познати по доброти и добрим делима која су чинили. Верује се да су управо због тога и добили дар од Бога да лече и исцељују болесне. Васпитани су у хришћанском духу и у младости су изучили лекарске вештине. Сахрањени су заједно у месту Фереману сходно откровењу Божјем. И након смрти крај њиховог гроба дешавала су се чуда, тако да је народ наставио да их призива у болести и невољи све до данашњих дана.

Ови дивни светитељи на иконама су представљени у средњовековној одежди, са ковчежићима у којима су носили лекове, а једна од најпознатијих фресака са ликовима светих Kозме и Дамјана налази се у Пећкој патријаршији. Иначе, Свети Врачи се обележавају увек 14. новембра. Иако су у црквеном календару уписани црним словима, народ их веома поштује.

Према канону СПЦ, светитељи Kозма и Дамјан, у народу познати и као Свети Врачи, славе се два пута годишње, 14. јула када је умро Kозма и 14. новембра на дан Дамјанове смрти.

Подели: