Данас је Ђурђиц – дан када долази права зима

Српска православна црква и њени верници данас обележавају празник преноса моштију Светог Георгија, у народу познат као Ђурђиц. Свети Георгије важи за великомученика и борца за хришћанство, који је као Христов војник одбио послушност цару Диоклецијану, великом прогонитељу хришћана, изјавивши да се не плаши да умре за своју веру.

На православним иконама и средњовековним фрескама Свети Ђорђе је представљен како јашући на коњу, у војводском оделу са крстастим мачем убија аждају, која је симбол паганске вере, док се на иконама за празник Ђурђиц представља у стојећем ставу са копљем или мачем у руци. У православним манастирима Свети Ђорђе је први у реду светих ратника са штитом и крстастим мачем.

Према народном веровању на данашњи дан се ништа не даје из куће, жене не раде ручне радове, а обућари и кројачи одмарају. Свети Георгије је веома поштован у српском народу и слави се два пута годишње – 16. новембра као празник преноса моштију светитеља – Ђурђиц и 6. маја, када се обележава дан његове смрти – Ђурђевдан. Према народном веровању зима долази са Ђурђицем, а одлази са Ђурђевданом.

Подели: