У првој дијабетолошкој ординацији на точковима бесплатно мерење шећера 24. новембра у Врању

Фото промо плакат

Поводом новембра, месеца борбе против дијабетеса, 24. новембра у Врању, у улици Kраља Стефана Првовенчаног у пешачкој зони, од 9 до 16 часова, биће постављења „Прва дијабетолошка ординација на точковима“.  Сви грађани ће у ординацији моћи бесплатно да измере свој ниво шећера у крви и обаве консултације са здравственим радницима о превенцији, контроли и лечењу дијабетеса. Осим тога, они грађани којима се установи висок ниво гликемије, а тиме и ризик од оболевања од шећерне болести, на поклон ће добити апарат за мерење шећера у крви како би могли да наставе и сами код куће да прате своје стање, превентивно делују и спрече могуће компликације дијабетеса.
Врање је један од 15 градова у Србији, у којима се спроводи овај пројекат са циљем скретање пажње јавности на важност редовне контроле нивоа глукозе у крви као најбоље превенције у борби против дијабетеса, јер се процењује да ће до 2030. године свака девета особа на свету боловати од неке врсте ове болести.
Пројекат се реализује уз подршку локалне самоуправе и Дијабетолошког савеза Србије, а покренула га је аустријска компанија Мед Труст која је и обезбедила специјализовано возило за покретну дијабетолошку ординацију.
Након Врања, покретна ординација наставља свој пут и у друге градове у Србији.

Подели: