Град Врање домаћин ,,Форума медија, власти и OCD’’ – тема безбедност новинара

Град Врање домаћин је ,,Форума медија, власти и OCD’’, који је организује Удружење СПА из Врањске Бање, у оквиру пројекта Успостављање регионалне сарадње медија, представника власти и удружења са југа Србије и промовисање демократских вредности’’. У име Града Врања и градског руководства скупу се обратио председник Скупштине града др Дејан Тричковоћ. Он је изразио задовољство што је град Врање домаћин скупа који обрађује увек актуелну тему, не само када су новинари у питању већ уопштено. ,,Сведоци смо да је насиље ту свеприсутно и неретко почиње говором мржње у свим сферама нашег живота. Најсвежији су нам примери вршњачког насиља, али имамо и насиље у породици и још многе врсте насиља.

Такође, новинари широм света, као и у Србији изложени су разним притисцима и непријатностима, тако да сматрам да ће данашња конференција, као и све будуће, допринети да се та ситуација мења. Моје скромно мишљење је да борба против насиља, говора мржње, агресије има неколико фронтова. Први и основни је едукација. Наше образовање од најранијих дана мора на томе много више да ради. Затим, ту је и превентивни рад што и овај скуп представља, али је можда најважније и најефикасније казнена политика коју би требало спроводити када за то имамо могућности и довољно доказа. То би био најефикаснији вид борбе, а ту нам требају снажне институције, појединци и брзо и ефикасно деловање судства, јер мислим да код нашег народа ништа не даје ефекте као строга казнена политика’’, истакао је председник Тричковић. Он је додао да наша локална самоуправа пружа максималну подршку како новинарима, тако и свим људима добре воље који су спремни да се боре против насиља. ,,Стојимо на располагању и надамо се будућој сарадњи, како би смо сви заједно допринели борби против насиља, како би временом овај проблем могли да сведемо на најмању могућу меру’’, додао је Тричковић и пожелео успешан рад учесницима конференције.

Главна тема форума је ,,Безбедност новинара’’, а циљ да се систематски, активно и стручно допринесе смањењу говора мржње у медијима. Поједини учесници конференције укључују се у рад скупа путем линка и онлине платформи. Такође, да се порукама са Форума едукује онај део јавности која је активан на онлине медијима, да се скрене пажња на сузбијање говора мржње, алтернативе овој појави и правне последице. Пројекат је финансијски подржало Министарство културе и информисања Републике Србије.

Подели: