У понедељак, 28. новембра свечано отварање Kњижевне колоније 2022.

У понедељак, 28. новембра, у Врању ће свечано бити отворена Kњижевна колонија 2022. Програм овогодишње Kњижевне колоније, коју већ осми пут организује ЈУ Народни универзитет Врање, осмишљен је тако да задовољи различите књижевне укусе читалачке публике. На самом отварању колоније биће представљено књижевно стваралаштво једног од најпопуларнијих и најчитанијих писаца код нас Владимира Пиштала.

Среда, 30. новембар, резервисан је за гостовање Јасминке Петровић, књижевнице за децу. Kао ауторка која је објавила више од тридесет књига за децу и младе она ће у оквиру врањске књижевне колоније одржати креативну радионицу лепог писања за основце.

Дан касније, 1. децембра, гост Kолоније биће књижевник Дејан Алексић, који ће врањској публици представити свој роман ,,Петља’’ и такође са врањским основцима разговатрати о креативном писању. У петак, 2. децембра, књижевно вече имаће Мома Стефановић. Биће то прилика да љубитељима писане речи представи своју књигу ,,(О)жени коју волиш’’, као и да са средњошколцима одржи радионицу лепог писања.

У наставку Kолоније, 5. децембра, биће приређена промоција реиздања ,,Нишна се звезда до ведро небо’’, недавно преминулог проф. др Момчила Златановића, у оквиру које ће о књизи говорити професорка Филозофског факултета у Нишу Данијела Поповић Николић. На овај начин биће обележено 55 година издавачке делатности Народног универзитета. Професор Златановић оставио је неизбрисив научни траг у области фолклористике и лексикографије, забележио је и публиковао огромну фолклорну грађу, промовишући традицију и народну културу врањског краја. Kњижевна колонија завршава се 8. децембра када ће бити представљено стваралаштво Сунчице Денић. Биће ово прилика за промоцију њене најновије књига поезије ,,Писма Тулију’’. О књизи ће говорити књижевни критичари и рецензенти књиге Михајло Пантић и Александар Лаковић.

Све књижевне вечери биће одржане у свечаној сали Гимназије ,,Бора Станковић’’ од 19 сати, а радионице у Галерији Народног универзитета у преподневним сатима.

Извор: Градски сајт

Подели: