Никољдан – најчешћа крсна слава код Срба

Српска православна црква и њени верници данас обележавају Светог Николу, заштитника путника, морепловаца, рибара, сплавара и деце. Свети Никола је најчешћа крсна слава код Срба. Данашњи празник спомен је и на пренос моштију овог свеца из ликијског града Мира у Бари, где и данас почивају. Свој духовни живот почео је у манастиру Нови Сион, где се и замонашио. После смрти родитеља, разделио је сиромашнима сву наслеђену имовину.

Према предању, вођен чудесним гласом кренуо је у народ да шири веру, правду и милосрђе и већ је својом појавом доносио утеху, мир и добру вољу. Светог Николу су већ за живота сматрали свецем и призивали у помоћ. Према веровању, он може да излечи сваку бољку. Многа чуда су се десила због његових моштију које мироточе. Болесни који су му се молили, како кажу веровања, успели су да поврате вид, проходају, а глувима се вратио и слух. На данашњи дан би требало посадити пшеницу, да би израсла до Божића.

Свети Никола, архиепископ мирликијски, слави се и у целом хришћанском свету. Празнује се као дечји празник у земљама западне Европе, јер тада деца добијају поклоне ако су била послушна. Свети Никола је храмовна и манастирска слава СПЦ. Посвећено му је више од 600 цркава.

Пада у време Божићног поста, па је и славска трпеза обавезно посна.

Kако би година пред нама била плодна и берићетна, ко је пропустио да на Свету Варвару, пре два дана, посеје божићну пшеницу, може то учинити на данас, на Никољдан.

Подели: