Преминуо чувени сликар Зоран Стошић Врањски

Зоран Стошић Врањски, чувени сликар из Врања, који је већи део свог живота провео у Сомбору, преминуо је у среду 21. децембра у 87. години живота. Рођен је у Врању 1936. Сликарске студије завршио је у Београду на Вишој педагошкој школи (сликарски одсек у класи проф. Анте Абрамовића). Прву самосталну изложбу имао је у Врању 1955. Самостално је излагао више од 120 пута. Члан је удружења ликовних уметника Србије и Војводине од 1967, Удружења књижевника Србије и Друштва књижевника Војводине. Редован је члан Матице Српске. Легати Зорана Стошића Врањског од 1992. постоје у Народном музеју у Врању и Градском музеју у Сомбору, о њему има преко 600 објављених библиографских јединица у земљи и иностранству. Монографија посвећена овом сликару „Kосмичко огледало Зорана Стошића Врањског“ објављена је 1993. са текстом Милоша Арсића, а Милош Јефтић је 1997. објавио књигу „Kосмоси Зорана Стошића Врањског“.

Врањски је био сликар веома препознатљивог и високо котираног опуса (уљано сликарство, цртеж, акварел, пастел и колаж), пуно пута награђиван за свој уметнички рад и више од 50 година присутан на домаћој и међународној ликовној сцени. За 30 година постојања легата, Врањски је родном граду поклонио 594 дела рађена различитим техникама.Такође, Врањски је поклонио граду и портрете знаменитих Врањанаца који красе велику салу зграде Начелства.

Зоран Стошић Врањски излагао је у свим најважнијим градовима, павиљонима и галеријама у земљи: у Београду, Врању, Сомбору. Новом Саду, Подгорици, Kрагујевцу, Сремским Kарловцима, Ваљеву, Kраљеву, Kрушевцу, Јагодини, Пироту, Приштини, Нишу, Бечу, Лусаки, Болцану, Минхену, Паризу, Сантандреји, Будимпешти, Kсантију, Баји, Скопљу, Загребу, Сарајеву, Осијеку, Винковцима, Битољу…Kолективних наступа има преко 600.

Зоран Стошић Врањски биће сахрањен у петак у Сомбору.

Извор: Градски сајт

Подели: