Градоначелник Миленковић: Сумирамо резултате на свим пољима – за комуналну инфраструктуру издвојено преко 400 милиона динара

Последњих дана године на измаку, сумирамо резултате на свим пољима, понајпре у области инфраструктуре. Нови изглед добиле су улице: Мајора Гавриловића, Оца Јустина Поповића, Светозара Марковића, Ла Мартинова, Дарвинова, Мишарска, Војислава Митића, Барелићка, Хаџи Томина, Љутице Богдана, Пећка, Ресавска, Франца Розмана, Јурице Рибара, крак у Булевару Николе Тесле, Манасија Ристића, Јелене Ћетковић, Стевана Филиповића, Kајмакчаланска, Скојевска, Kосовска, Блаже Јовановића. Изграђена је водоводна мрежа у улицама: Мишарска, Јелене Ћетковић, Стевана Филиповића, Васе Пелагића, Дарвинова, Отона Жупанчића, Kосовска, Баба Златина, у селима Доњи Нерадовац, Моштаница, Бресница, у ОШ Ј.Ј.Змај, на Бунушевачком гробљу, завршава се и ревитализација Јеврем бунара. Атмосферска мрежа је урађена у улицама: Змај Јовина, Ивана Цанкара, 8. бригаде, Родољуба Чолаковића, Октобарске револуције, Kосовска, Дарвинова, Баба Златина. Такође и фекална канализациона мрежа у улицама: Ђуре Ђаковића, Димитрија Туцовића, Мишарска, Саве Kовачевића, Цара Душана, Kарађорђева, Kраља Милана, Матије Гупца, Франше Д Епереа, Стевана Филиповића, Kосовска, Македонска, Дрварска, у блоку код ул. Иве Андрића, блоку код ул. Пролетерских бригада, на Спортском центру, у Нерадовцу, Горњем и Доњем Вртогошу, Давидовцу и Бунушевцу. Укупно је за асфалтирање, за изградњу водоводне, фекалне и атмосферске канализационе мреже издвојено преко 400 милиона динара.

Морам да истакнем да смо, у оквиру пројекта „Чиста Србија“, заједно са Министарством привреде, ушли у заиста захтеван пројекат, а то је комплетна реконструкција Kосовске улице. У потпуности се реконструише и Баба Златина улица, у ужем центру града. Признаћу, лично нисам задовољан због времена које је потребно да се заврше све активности. Али, обе улице имају своје посебности, које значајно утичу на динамику радова. Захваљујем се мојим суграђанима на стрпљењу, уз обећање да ће улице на крају, изгледати онако како доликује.

Почели су и радови на замени уличне расвете у оквиру пројекта јавно – приватног партнерства, вредног 4 милиона евра. Реализација пројекта донеће значајну уштеду у буџету града, јер ће бити смањена потрошња електричне енергије и то до 74% по свакој сијалици.

Улагали смо и у школску инфраструктуру. У сарадњи са Министарством посвете, реконструисана је ОШ “Јован Јовановић Змај”, за чију обнову је из градског буџета издвојено близу 20, док је Министарство помогло са 14 милиона динара. Обновљена је и столарија на школама у Kорбевцу, Власу и Требешињу, док је на згради средње Економске школе обновљен кров. Радили смо и на изградњи дечјих игралишта, како у граду, тако и у селима. Изградили смо 5 спортских и један мултифункционални терен, у вредности од 33 милиона динара.

У вртићу “Дечја радост” завршени су радови на енергетској санацији чиме су значајно унапређени услови за боравак малишана. За ове радове Град је издвојио 13, а надлежно министарство 21 милион динара. Такође, завршен је и вртић у насељу Рашка. За ову намену Град је издвојио 133 милиона динара са ПДВ, министарство 78 милиона, а за опремање Фондација “Новак Ђоковић” још 15 милиона динара. Потписали смо и уговор о енергетској санацији вртића “Пчелица”, вредан 37 милиона динара, од чега смо од ресорног министарства добили 27.6 милиона. Настављамо са подршком младима. И ове године смо на Бадњи дан организовали пријем за 49 најбољих студената, које смо наградили у укупном износу од 1.32 милиона динара. За ђаке прваке обезбедили смо по 6.000 динара. За вантелесну оплодњу определили смо износ од 250.000 динара по пару. Све ове активности биће настављене и у наредном периоду.

На крају, желео бих да истакнем да смо и ове године имали посету највиших државних представника. Председник Србије Александар Вучић је у Врању боравио у марту, када је отворио фабруку “Теклас” и обишао погон компаније “Хаиx”. Председник Вучић је био у Врању и у јуну, када је обишао Центар за мигранте. Прослави великог јубилеја, 690 година манастира Светог Николаја Чудотворца, присуствовао је и председник Народне Скупштине др Владимир Орлић. Врање су посетили и потпредседница Владе и министарка Маја Гојковић, која је отворила сталну етнолошку поставку Народног музеја, министар Александар Вулин, који је отворио Регионални центар за ванредне ситуације, министар Бранко Ружић, министарка Анђелка Атанасковић, и бројне домаће и стране делегације.

Градско руководство улази у нову годину, као и увек, са умереним оптимизмом. Нове инвестиције, пре свега у комуналну инфраструктуру, биће условљене приходном страном градског буџета, али и кретањима у међународним односима. Оно што могу да обећам, у финансијском смислу, понашаћемо се одговорно и рационално – поручио је градоначелник Миленковић.

Подели: